Obdenní střídání kopečku rýže a vařených brambor je pro někoho dostatečným ztvárněním přílohy k hlavnímu jídlu. Ale my, kteří si rádi pochutnáme a ještě chceme potěšit oko, prahneme po něčem sofistikovanějším.

Velikonoční beránek
Beránek či Boží milosti. Upečte si na Velikonoce sladkou dobrotu

K vepřovému masu, bohatému na tuk, nabízíme recept na červené zelí s pomerančem a pekanovými ořechy. Na rozdíl od ostatních dnešních receptů je to příloha náročnější na postup, ale doba strávená u hrnce se rozhodně vrátí v podobě spokojených strávníků.

Napadlo vás někdy, kde se berou tortilly? A že byste si je mohli sami naprosto jednoduše připravit? Typické mexické placky nejsou nijak náročné na přípravu a přesto, že potřebujete mít dostatek času na odpočívání těsta, budete je mít hotové cobydup.

Kuřecí závitky se slaninou
Jídlo pro pořádné labužníky. Slanina se hodí k bramborám, na rybu i do polévky

Brambory jsou důležitou součástí českého jídelníčku a smažené hranolky představují jejich formu, kterou si oblíbily zejména děti a mládež. Zkuste je ale připravit trochu jinak, s překvapujícím složením kořenící směsi. Pak zjistíte, že už je nepotřebujete namáčet do žádné omáčky a vychutnáte si je samotné.

A kdo by rád sladší přílohu, může zkusit pracovat s cibulí rozkrojenou na dvě půlky. Když ji necháte zkaramelizovat, dosáhnete úžasné nasládlé chuti – a přitom stále jíte zdravou zeleninu.

Červené zelí s pomerančem a pekanovými ořechy

Červené zelí s pomerančem a pekanovými ořechyZdroj: ShutterstockIngredience: 1 kg červeného zelí, 1 cibule, 1 pomeranč, 100 ml tmavého vinného octa, 100 g cukru krystal, 1 lžíce hrubé pšeničné mouky, 25 g sádla, 100 g pekanových ořechů, sůl, pepř, kmín

Postup: Hlávku zelí rozdělte na dvě poloviny, zbavte košťálu a nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Do hrnce dejte všechno sádlo a orestujte cibulku, pak přisypte nakrájené zelí, zhruba lžičku kmínu, zaprašte moukou a chvilku opékejte. Zalijte octem a vodou, osolte a oslaďte.

Duste na mírném ohni zhruba 20-25 minut, v polovině přípravy přidejte na malé kostičky nakrájený pomeranč. Po uplynutí doby nutné na dušení zelí přidejte nasekané pekanové ořechy a promíchejte. Podávejte k vepřovému masu, huse nebo kachně.

Hranolky

HranolkyZdroj: ShutterstockIngredience: 7 velkých brambor, 1 lžíce sušeného oregana, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžičky sušeného česneku, 1 lžička mleté kurkumy, sůl, 1 l slunečnicového oleje

Postup: Brambory nakrájejte na velké hranolky. V hrnci osolte vodu a brambory uvařte tak, aby zůstaly pevné, vyjměte je pak z vody a počkejte, až oschnou. Do pekáče nalijte olej a rozehřejte jej na 140 °C. Vložte hranolky a s citem je obracejte ze všech stran, než budou mít krásnou zlatavou barvu.

Po usmažení je nechte ve větším kovovém sítě odkapat a posypte je veškerým kořením a solí. Vše promícháte tím, že budete sítem pohazovat tak, aby se koření dostalo ke všem hranolkům. Podávejte k masovým steakům, nejlépe bez tatarské omáčky, aby jejich chuť nejlépe vynikla.

Mexické tortilly

Mexické tortillyZdroj: ShutterstockIngredience: 500 g kukuřičné mouky, 500 ml vody, 300 ml slunečnicového oleje, sůl

Postup: Promíchejte mouku se solí a vodou a uhněťte tužší těsto. To potom nechte 12 hodin odpočívat pod vlhkou utěrkou. Pak z těsta vyválejte placky velké jako rozevřená pěst dospělého muže. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a opékejte placky z obou stran, ale vždy jen chvilku.

Poznávacím znamením, že jsou tortillové placky hotové, by měly být malé puchýře, které se začnou nafukovat.  Servírujte například ke kuřeti na paprice.

Karamelizované cibulky

Karamelizované cibulkyZdroj: ShutterstockIngredience: 10 středně velkých cibulí, 2 lžíce cukru krystal, 75 gramů másla, 1 citron, sůl, pepř, petrželová nať, 250 ml zeleninového vývaru

Postup: Na mírném ohni rozpusťte v pánvi cukr. Když se začne zabarvovat, přidejte všechno máslo a smíchejte je spolu s cukrem. Teplotu pod pánví nezmírňujte, míchejte. Cibule si oloupejte a překrojte napůl, pak je restujte ve vzniklém karamelu. Přidejte koření a sůl, pokapejte je i šťávou z jednoho citronu.

Abyste cibulky podusili, potřebujete je podlít zeleninovým vývarem. Jakmile se zredukuje, budou měkké a můžete je podávat například jako přílohu ke kuřecímu nebo mletému vepřovému i hovězímu masu, ale klidně i k těstovinovým jídlům.

Masové kuličky s růžičkovou kapustou
Jaro je za humny: uvařte si z první letošní sklizně. Nabízíme čtyři recepty