Rychlost šíření
Především je to rychlost šíření mutace, která je o třicet až čtyřicet procent nakažlivější než běžný koronavirus. Některé zdroje uvádějí až sedmdesát procent. Znamenalo by to, že by výrazně vzrostl počet nemocných. Podle predikce, kterou začátkem února zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, by kvůli tomu mohlo být tento měsíc až 279 tisíc nakažených.

V minulosti vláda přistoupila k uzavření dvou obcí - Litovle a Uničova. Příjezdy tehdy hlídala policie.
PŘEHLEDNĚ: Vláda uzavřela tři okresy. Podívejte se, co to pro obyvatele znamená

Snazší přenos
U „standardního“ koronaviru způsobujícího nemoc covid-19 se jakožto kritická doba pro člověka asi patnáct minut v blízkosti nakaženého. U britské mutace by například podle epidemiologa Romana Prymuly stačilo i několik vteřin.

Proč se lépe přenáší
Nová mutace, jež byla poprvé zaznamenána v jižní Anglii, proto se jí říká britská (nutně to neznamená, že by tam vznikla, jen Britové důkladně zkoumají virus, proto ji zachytili), se lépe váže na hostitelské buňky člověka než ta „standardní“. Proto je úspěšnější.

Smrtnost
Zatím se neprokázalo, že by na na ni umíral větší podíl lidí než u klasického koronaviru. Ale to neznamená, že tomu tak nemůže být. Navíc způsobuje větší množství nemocných na covid, a tím je nebezpečnější. Kvůli tomuto většímu počtu také může umřít více lidí.

Ilustrační foto.
Vteřiny místo minut. Britská mutace děsí české nemocnice

Příznaky
Podle Britského statistického úřadu u britské mutace méně lidé ztrácí čich a chuť než u původního koronaviru. Zato mají častěji kašel, bolí je víc v krku a jsou častěji unaveni. A ještě jedna změna tam je, původním kmenem koronaviru se nakazili častěji muži, nová mutace je zřejmě genderově vyváženější a proto mají větší nebezpečí nákazy i ženy.

Státní zdravotní ústav varuje před tím, že mezi signály pro možnost britské mutace jsou i hospitalizace se dětí mladších šestnácti let či osoby mladší padesáti let bez významných komorbidit (jiných vážných nemocí než covid-16) v těžkém stavu.