„Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity,“ napsal Václav Klaus mladší na svém facebooku. 

Tamtéž uvedl, že co nejrychleji svolá celostátní sněm hnutí Trikolóra, aby se mohl funkce předsedy vzdát i formálně. 

Václav Klaus mladší.
Václav Klaus mladší: Smyslem politiky je vládnout, ne být svatý

„Trikolóra dosáhla v krajských volbách cca 3,4 procenta hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, máme nějaké peníze na kampaň, ale něco nám chybí. Jasně, covid a nemožnost se setkávat nám hodně uškodil jaké mladé straně a tyhle okolnosti a tamhlety a v některých krajích nám místní kmotři posílali členy, aby nám tam škodili, a média nás nemají rádi, a málo vlivných lidí se stejnými názory se přidalo a blablabla – to je všechno pravda, ale to je vždy řešitelné. V tom není problém," uvedl dále Klaus mladší. 

Chybu vidí Klaus mladší především v sobě. "Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti," vysvětli. 

Doplnil, že kandidovat jen jakoby "proti Pirátům" je stejně jako "proti Babišovi" politický nesmysl. "Když chcete někoho porazit či ho oslabit - musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program. Že je někdo druhý takový nebo makový - to je program pro komentátory, ne pro lidi, co jsou na hřišti," uzavřel.

Bývalý prezident Václav Klaus
Další porušení? Exprezident Klaus strávil víkend na uzavřeném Trutnovsku

Vizi cesty Trikolóry a dalších stran proti Pirátům přitom nastínil v minulých dnech jeho otec exprezident Václav Klaus.

Václav Klaus mladší byl poslancem za ODS, v roce 2019 byl však ze strany pro názorový nesoulad vyloučen. V červnu téhož roku založil hnutí Trikolóra.