Britský ministr financí Sajid Javid v článku pro konzervativní deník The Daily Telegraph šel ještě dál, když prohlásil „Naše skvělá země je konečně svobodná.“ Levicově liberální The Guardian vyjádřil ale opačný názor, když uvedl, že Británie se změní v „malý ostrov“. Opuštění EU považuje za „největší risk za generaci“. List The Independent v pátek v redakčním komentáři, z něhož cituje ČTK, nevyloučil, že Británie se jednou do EU vrátí, například v případě, že se Unie stane méně politickou unií a více Evropou národních států, které Britové vždy dávali přednost.

Nápis na anglické restauraci v centru Bruselu varuje zákazníky, že pokud se zmíní o brexitu, dostanou dvacetiprocentní přirážku (snímek z 31. ledna 2020). Britové v metropoli EU nepatří mezi zastánce vystoupení své země z unie
Brexit? Už ať je to za námi, říkají Britové v Bruselu

Zcela opačná nálada než ve velké části Anglie, kde převažují příznivci brexitu, panovala ve Skotsku, které před více než třemi lety hlasovalo jasně pro setrvání v Evropské unii a kde také prosincové volby dopadly jasně ve prospěch proevropských sil. „Drahá Evropo. My jsme pro to nehlasovali. Nezapomeň zapálit svíčku pro Skotsko,“ uvedl skotský deník The National.

Podívejte se, jak obyvatelé Londýna v minulosti proti brexitu demonstrovali:

Příznivci nezávislosti Skotska pak dávali i včera jasně najevo, že to myslí se svým odchodem ze Spojeného království vážně a svoji budoucnost spojují právě s Evropskou unií. „Na shledanou, nikoli sbohem,“ loučil se s EU deník The Scotsman.

Doufající unie

Směsicí smutku, ale i naděje, že se vztahy s Británií brexitem příliš nemění, komentovali konec členství Spojeného království unijní představitelé. „Výzvy, kterým Evropa čelí, a příležitosti, které má, se brexitem nemění. Jsou to klimatické změny, digitální revoluce, migrace a vytváření pevného partnerství zemí po celém světě. A proto chceme mít ten nejlepší možný vztah se Spojeným královstvím, ale nikdy nebude tak dobrý, jako když bylo součástí Evropské unie,“ uvedla včera předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Příznivkyně brexitu v Londýně oslavují 31. ledna 2020 odchod Británie z EU
Lídři EU litují brexitu. Zároveň ho ale považují za nový začátek

„Necháváme je jít, i když neradi,“ uvedla německá spolková vláda. „My sázíme na to, že Británie bude i nadále blízkým přítelem.“

„Chci, aby nás tím odchodem Británie neopustila,“ uvedl i šéf české diplomacie Tomáš Petříček, který doufá, že spolupráce Prahy s Londýnem bude dál pokračovat.