Online reportáž

„Učíme se z domova. Učitelé nám zadávají úkoly a materiály do elektronické třídní knihy. Každý to bere jinak. V některých předmětech máme samostudium, jinde nám učitelé posílají on-line testy k vyplnění. Někdy je učitel spojený s celou třídou v reálném čase a dává videolekce,“ popisuje vyučování Marie Kučíková.

Obyvatelé italské Lombardie vychází do ulic výhradně s ochrannými rouškami.
Koronavirus v Itálii: Kterým oblastem by se nejen Češi měli raději vyhnout

Školáci měli původně karnevalové prázdniny od čtyřiadvacátého do šestadvacátého února. Úřady je prodloužily do prvního března. Nyní jsou ještě o týden delší. Zavřené jsou dále kostely, knihovny, sportovní kluby a další budovy, kde se shromažďuje více lidí. Ostatní podniky zůstaly otevřené, autobusy a vlaky jezdí bez omezení.

Rušno jako dřív

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkV ulicích je podle mladé Češky stejně rušno jako dřív. Městečko se nenachází v nejvíce postižené červené zóně, lidé se mohou volně pohybovat. Místní si dávají pozor v tom, že dodržují hygienické předpisy a řídí se všemi opatřeními.

A snaží se žít normálně. „Když je zrušená škola i kroužky a podobně, kontakt s kamarády a spolužáky nám chybí. A tak se možná i o něco častěji než dříve scházíme venku. Raději než do přeplněné kavárny nebo baru jdeme na procházku. Větší strach mají asi naši rodiče než my,“ vysvětluje Kučíková.

Zdravotníci nakládají do sanitky pacienta s podezřením na nákazu koronavirem u zařízení dlouhodobé péče v americkém městě Kirkland
Obětí koronaviru je přes tři tisíce. Evropská unie mobilizuje prostředky

V uplynulých týdnech pořadatelé museli zrušit akce pro veřejnost, oslavy a podobně. V neděli třiadvacátého února lidé přišli také o historickou slavnost Chiamata di Marzo. Tam účastníci v průvodu oslavují příchod jara v kostýmech z devatenáctého století a předvádějí dobová řemesla.

„Je za tím hodně práce a příprav. Přesto, že oficiálně akci zrušili, lidé se pod dohledem policie po skupinkách scházeli po barech a ulicích a bavili se,“ dodává studentka.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Nyní už tolik nepanikaří

Obyvatelé městečka v podhůří Dolomit se snaží zůstat v klidu. Mouka byla v místních obchodech vyprodaná v prvních dnech. Nakupující se spíše báli, aby na ně nějaká zbyla. Nyní už tolik nepanikaří. Někdy dochází i k velmi úsměvným příhodám.

Primář infekčního oddělení Krajské nemocnice v Liberci, MUDr. Adam Vitouš
Primář Vitouš: Panika z koronaviru je zbytečná. Pro většinu lidí není nebezpečný

„Do našeho obchodu, kde občas vypomáhám, přišel asi osmiletý chlapeček nakupovat. Když si dával do tašky párky a mléko, povzdechl si Chudák babička. Nechápavě jsem se zeptala, jestli nakupuje pro ni. Ne, věci byly pro něj. Zeptala jsem se, proč tedy je babička chudák. A odpověď? Protože si ještě neudělala nákup na koronavirus,“ uzavírá Kučíková.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník