Příhraniční obec Chvalovice čeká další štědrý rok. Deset milionů korun na ochranu přírody, milion na kulturu, dva a půl milionu na pergolu u hřiště, pět milionů na výstavbu ubytovny. To jsou jen některé položky z místního rozpočtu.

Obec, ve které žije téměř šest set obyvatel, má totiž rozpočet sto třicet sedm milionů korun. Obecní kasu plní hlavně odvody z výtěžku z loterií a automatů. Letos touto cestou získaly Chvalovice šedesát milionů. Co konkrétního se ukrývá pod některými položkami v rozpočtu, jako je například čtyřicet milionů na rozvoj obce, však zůstává záhadou.

Když se redakce Deníku snažila zjistit od prvního muže obce podrobnosti k chystaným projektům, odkázal starosta Chvalovic Zdeněk Karpinski na web obce. „Na našich internetových stránkách je všechno vytištěné. Třikrát denně tam aktualizuji, co budeme a nebudeme dělat, kolik máme peněz," řekl jen na dotaz Deníku ohledně rozpočtu Karpinski.

Rozpočty
v přepočtu na 1 obyvatele (podle údajů na rok 2013)

Chvalovice - 240 tisíc korun
Znojmo - 24 tisíc korun
M. Krumlov - 21 tisíc korun
Miroslav - 17 tisíc korun

Zdroj: webové stránky měst a obcí

Návrh místního rozpočtu schválili zastupitelé obce zhruba před měsícem. Návrh předali jako schodkový. Výdaje ve výši sto třicet sedm milionů při příjmech sedmdesát dva milionů si mohou Chvalovičtí dovolit díky zůstatku z loňska.

Mezi další velkorysé projekty naplánované na tento rok patří i čtyřmilionová údržba a oprava tamního ALT hotelu, šest a půl milionu na místní komunikace či další, blíže nespecifikovaná desetimilionová položka na rezervy „Voda".

Na dotazy Deníku nebyl v tomto sdílnější ani místostarosta Robert Vaněk. „Projektů je mnoho a teď z hlavy si nevzpomenu. Stejně jako pan starosta odkazuji na webové stránky obce," sdělil pouze Vaněk.

Peněz jak Krumlov

Srovnatelného rozpočtu, jako mají Chvalovice, podobně velké obce Znojemska rozhodně nedosahují. Má jej až desetkrát větší město Moravský Krumlov. Druhé největší město regionu má šest tisíc obyvatel. Rozpočet mají v Krumlově dokonce o sedm milionů nižší. Starostu Krumlova Tomáše Třetinu tato informace zaskočila.

„Vím, že ve Chvalovicích mají velké příjmy z kasina a automatů, ale sto třicet sedm milionů? To mě zarazilo. Srovnávat náš rozpočet s Chvalovickým ale nebudu. Nemám potřebu to komentovat, my máme vlastních starostí dost," uvedl Třetina.

Většina obcí na Znojemsku má hluboko do obecní kapsy. Na své projekty musí mnohdy vystačit s desítkami tisíc, maximálně s několika málo stovkami tisíc korun.

Například Olbramkostel či Těšetice, tedy obce velikosti Chvalovic, hospodaří s rozpočtem jen kolem pěti milionů korun. „Velikost rozpočtu Chvalovic je rozhodně neobvyklá v porovnání se srovnatelnými vesnicemi jinde v republice," potvrdila už dříve odborná asistentka ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně Mirka Wildmannová.

TOMÁŠ HAMBÁLEK