Na Ukrajinu směřuje pomoc již patnáctým rokem. „Na samém počátku byly řádové sestry ze Slovenska, které tam zřídili dětský domov rodinného typu, který stát nepodporoval. Sháněly prostředky na provoz a kontaktovaly nás," vzpomíná ředitel Charity s tím, že postupně podporovali dva dětské domovy. „Naše rodiny si s naší pomocí adoptovaly tamní dítě. Postupně, po Tříkrálové sbírce, jsme nashromáždili finance a mohli jsme tam rozjet dílnu na výrobu svíček," vysvětluje Adámek.

Stát postupně začal na Ukrajině dětské domovy rodinného typu podporovat. Z adopce dětí přistoupila Charita k adopci celých rodin, a to v Mukačevu a ve Lvově. „Z Postní almužny pomáháme chudým rodinám a financujeme operace nemocných a tělesně postižených dětí. Na Ukrajině si totiž zdravotní péči hradí každý sám. V Užhorodě jsme zřídili Dům na půli cesty, který je určený pro starší děti, které se tam učí samostatnému životu," pokračuje Adámek.

Stopy znojemské Charity jsou patrné nyní i v Zoločivu, kde společně s řeckokatolickou církví pomohli založit Charitu, svíčkovou dílnu a pomohli s vybavením nemocnice.

„Měli tam ještě sterilizátory z padesátých let, takže jsme pořídili dva nové, pak ještě vyšetřovací lůžka a lednice. Koupili jsme ve Lvově u tamní firmy, dá se tedy říct, že pomáháme dvakrát. Jednak nakoupením potřebných věcí a pak podporou místního podnikání a ukrajinské ekonomiky," říká ředitel znojemské Charity.

V Zoločivu se také dočkali nákupu zdravotnických pomůcek, které si lidé prostřednictvím Charity pronajmou a vrátí v momentě, kdy již nepotřebují. Jedná se o lůžka, invalidní vozíky, chodítka a další věci. „Když nemocnice propouští pacienta, který takovou nějakou pomůcku potřebuje, zavolá na Charitu, která ji buď zapůjčí, nebo nově pořídí. Nenakupovali tedy dopředu, ale reagují na aktuální požadavky a již nyní je jejich hospodaření v plusu," chválí Adámek.

Třetí svíčkovou dílnu pomohli rozjet v Chmelnickém, a to pro Charitu Olomouc. Objednali jim zařízení a ukázali, jak se svíčky vyrábí. Jsou ochotni také přivítat jejich pracovníky na stáži ve znojemské dílně. „Vybavení nové svíčkové dílny zaplatila Arcidiecézní charita Olomouc, my jsme přivezli vybavení a naučili je svíčky vyrábět," dodal šéf znojemské Charity.