Je chladné sobotní ráno, teploměr ukazuje pouhých deset stupňů a k dobšickému mostu se pomalu sjíždějí vodáci, aby zahájili sezonu. Postavy zachumlané v nepromokavých bundách podupávají, vesele se baví po skupinkách a v rukou svírají termosky s čajem, nebo placatky s mnohem účinnějším zahřívadlem. Kolem pobíhá spousta dětí a psů a všichni čekají, až nejmladší vodák Šimon Drozd slavnostně odemkne Dyji.

Mnozí z nich ještě narychlo snídají. „Vezměte si, jsou s tvarohem," nabízí domácí buchty všem okolo usměvavá žena. Hlavně děti se nenechávají dvakrát pobízet. Dospělí se vítají s těmi, co právě připluli a nechybí ani žertovné pošťuchování. „Jedu, jedu, háček taky trochu zabere, kormidelník to nemůže všechno oddřít sám. To není jako vybírat si novou kuchyň," rozverně hlaholí muž v kovbojském klobouku.

Kromě pestrobarevných větrovek, trampských a vojenských bund připlouvá také skupinka vodáků oděných v duchu hippie. „Mami, podívej, jakou má pán paruku," směje se malá Janička Janíčková.

Krátce po deváté hodině břeh Dyje pod mostem zaplnila asi stovka vodáků. „Hned po odemčení Dyje vyrazíme směrem na Krhovice, kde bude krátká přestávka. Můžete si dát svačinu nebo vypít čaj. Je nutné, aby jste vyrazili opět na vodu kolem půl druhé odpoledne," vyzývá všechny vedoucí vodáckého oddílu Neptun David Gross.

Po řece se milovníci vody vydají z Krhovic směrem na Hrádek. „Dávejte pozor, je poněkud více vody, tak ať se nám tady netopí víc lidí najednou. U Tasovic je dvaapůlmetrový padák dolů. Ale lodě se dají opatrně poslat. Někdo z oddílu vám loď opatrně posune, nebudeme tam ale celý den. Vážně, buďte obezřetní, spadnout z jezu by mohl být průšvih. Je tam totiž pouze metr vody," dává poslední instrukce Gross.

Ale to už předává symbolický klíč Šimonu Drozdovi, který za všeobecného jásotu odemyká řeku. „Ahoj," zahlaholí všichni vodáci jako jeden muž a pomalu nasedají do svých lodí.

Neobvyklá podívaná přilákala na most i skupinku přihlížejících. Vitální důchodkyně zdraví hlasitým „ahoj" snad každou projíždějící posádku. „Nezávidím tomu, kdo se dneska v řece vykoupe, je hrozná zima," prorokuje jedna z nich.

A jako by vše přivolala, pod mostem se v ten moment v chladné vodě nechtěně koupe mladá dívka s hochem. „Zamotali se do suché trávy, je mi jich líto, teď už můžou jet rovnou domů, pokud nemají ssebou náhradní oblečení," uvažuje žena.