Až několikanásobný nárůst alergických reakcí zaznamenávají lékaři převážně u dětí.

„Každý rok se výskyt alergií u nejmenších zvyšuje. Spíš bychom se divili, kdyby k nám přišlo dítě, které není na nic přecitlivělé. Ta situace je každý rok horší a horší,“ řekla dětská lékařka ve Znojmě Karolína Puchnerová.

„Běžně ošetřujeme i tříměsíční děti. Většinou se jim alergie projeví kašlem a kvůli tomu, že ještě nemají pořádně vyvinutou imunitu, tak se k tomu přidává i teplota. Dřív to u dětí rozhodně nebylo,“ dodává.

Podobné zkušenosti mají i ostatní lékaři ve Znojmě.

„Za posledních čtrnáct dní k nám chodí až třikrát více dětí s alergickými potížemi. Většinou mají sennou rýmu a kašel,“ sdělil dětský a dorostový lékař Petr Mikyška.

Alergické reakce se mohou u člověka projevit v jakémkoliv věku, což potvrzuje i případ třiatřicetileté maminky a jejího syna.

„Mám tříletého Ondru a od jednoho roku trpí na atopický exém. Nikdo neví, z čeho se mu vlastně objevuje. Nejhorší je to vždycky na jaře a na podzim. Syn je pak chudák celý podrážděný,“ popsala Miroslava Matoušová.

„Já sama mám sennou rýmu a alergii jsem dostala trprve před rokem. Nikdy před tím jsem neměla problémy. Alergik je naopak už od malička můj manžel,“ řekla Matoušková.

Odborníci přisuzují letošní stav převážně teplé zimě. Venku je sucho a teplo. Prach a alergie se kvůli těmto aspektům šíří. Lidé jsou náchylní jak na pyly, tak i na slunce.

„Alergické reakce na sluníčko jsou v těchto dnech hodně časté. Je třeba, aby lidé používali ochranné prostředky i na běžnou procházku. Hlavně přes poledne je dobré se sluníčku vůbec nevystavovat,“ uvedla dermatoložka Marie Švrčková.

„Počasí si s námi zahrává. Tím, že byla teplá zima, přišel nástup alerigkých problémů mnohem dřív,“ doplnila Švrčková.

Alergie na sluníčko se většinou projeví zarudnutím kůže, což jsou klasické spáleniny. Lidé ale mívají i svědivé vyrážky a pupínky. U některých potíže odezní, některým se vrací.