Jen do přečtení důvodové zprávy k druhé sadě problémů Znojma vydržela spokojenost s tématy opozičnímu zastupiteli Jiřímu Kacetlovi.

Desítka témat na přelomu roku vzešla z Fóra Zdravého města a následné ankety. „Když důvodovou zprávu čtu, vidím, že problémy nejsou dobře pojednány. K ověřeným problémům patří například nerespektování kulturních a historických tradic Znojma. Důvodová zpráva na to odpovídá odkazem na letošní oslavy sedmi set devadesáti let královského města. To přece není vůbec žádná odpověď na kritiku ohledně městských parků, chybějících nápisů na Kopalově pomníku a dalších záležitostí, které jsou pod tento problém výslovně zahrnuté," argumentoval Kacetl.

Poukázal také na námět, aby se z areálu znojemského hradu včetně pivovaru stalo kulturní a společenské centrum města. „K tomu v důvodové zprávě čteme, že město shání investora. Ten se ale může postarat o podnikání, s kulturním využitím musí přijít město," pokračoval v kritice zastupitel.

Zprávu navrhl odložit. „V komisi, která se problémy zabývá, chybí zástupci aktivní veřejnosti, proto by důvodovou zprávu měl projednat strategický výbor, kde máme alespoň své zástupce," uvedl Kacetl. Zastupitelé návrh odmítli a zprávu dle doporučení rady na vědomí vzali.

Podle starosty Vlastimila Gabrhela se Kacetl pokusil z tématu dělat politiku. „Už dříve jsme řekli, že komise, která záležitosti Zdravého města projednává, má být apolitická. Pan zastupitel z toho chce dělat politiku, to je jeho názor," poznamenal starosta.

Gabrhel dodal, že některá témata chce radnice s lidmi dál konzultovat. „Problémy vzešly z ankety, do níž se zapojilo na jedenáct stovek respondentů. Nyní vzalo zastupitelstvo na vědomí zprávu a se vším budeme dál pracovat. Neomezujeme se jen na zastupitelstvo. Budou pokračovat veřejná projednávání různých projektů, tak jako jsme už s lidmi projednávali krytý bazén nebo obnovu prostranství mezi domy v Sokolovské ulici," připomněl Gabrhel. Na jeho názor či reakci na připomínky se ho zastupitelé museli v debatě během schůze opakovaně doptávat.

Podle znojemského politologa Jaromíra Příkazského je přitom zastupitelstvo právě k výměně názorů určené. „Tam zastupitelé mohou a mají veřejně volat k odpovědnosti představitele města a klást jim otázky. Neplatí to samozřejmě jen pro starostu, ale i pro další členy vedení a radní. A ti mají být připraveni na ně reagovat, zejména pokud jde o záležitosti, které se přímo týkají projednávaných bodů," podotkl Příkazský.

Ve sporu o formulaci klíčových problémů jde podle něj o to, kdo dokáže svou variantou víc přesvědčit. „Jde o to, jak problémy interpretuje vedení města a opozice. Odráží se v tom programy a záměry obou stran. Důležité je především to, kdo svým výkladem celé věci dokáže víc přesvědčit a umožní mu to jednak nastolovat témata a jednak mít větší vliv na to, jak se o nich bude mluvit," uvažoval politolog Příkazský.