Lidé mohou nyní hlasovat v anketě na webu města. „K zapojení do ankety vyzývá také Facebook Znojma. Na anketních lístcích lidé zvýrazní dva ze šestnácti definovaných problémů a doplnit mohou také zcela nový. Hlasovat mohou také ti, kdo nepoužívají internet, a to pomocí hlasovacích lístků, které 17. prosince najdou ve Znojemských listech," vyzvala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Podobnou anketu uspořádala radnice již loni. Tehdy ji opozice označila za předvolební tah a s chybějícími hmatatelnými výsledky. Z diskuze a hlasování v anketě tehdy vyplynulo sedm problémů Znojma, kterými se měla radnice zabývat. Jednalo se o dokončení obchvatu, oživení pivovaru, rozvoj turistického ruchu, parkování, cyklistickou dopravu, nectění místních tradic

nebo vybudování kruhového objezdu u mostu na křižovatce Rooseveltovy a Palackého ulice.

Podle zastupitele Jiřího Kacetla chybí radnici schopnost nacházet a formulovat to, co město potřebuje. S tím souvisí i chybějící strategické projekty. „Před rokem lidé označili hned po obchvatu pivovar za nejvážnější problém. Nyní představitelé města řeší budoucnost pivovaru tak, že jej nabídnou investorům. To nepovažuji za šťastné. Lidé navíc chtěli z pivovaru kulturní a společenské centrum, což nekoresponduje se současným řešením radnice," uvažoval Kacetl.

Někteří obyvatelé Znojma samotnou anketu vítají. „Považuji to za dobrý nápad. Důležité je, jak budou výsledky hodnověrné a to, zda město nebude reagovat jen na otázky, které se mu hodí. Jsem zvědavý, zda se k řešení dostanou i problémy, které nejsou právě v preferencích radnice," nechal se slyšet David Grossmann.

Rozpaky neskrýval aktivista Jakub Krainer, kterého lidé ve Znojmě mohou znát jako bojovníka proti hazardu, který usiloval o vyvolání místního referenda za zrušení heren. „Před komunálními volbami jsem spolu se svými příznivci velmi aktivně hlasoval pro možnost ovlivnit herny a výherní průmysl ve Znojmě. Překvapilo mě, že tato oblast se pak vůbec neobjevila v prvních deseti problémech, které z hlasování vzešly," divil se Krainer. Podle něho se nabízí dvě řešení. „Buď skutečně hodně lidí hlasovalo pro jiné okruhy, nebo město výsledky přizpůsobilo tomu, co hodlalo samo řešit. Nyní nemohu vyloučit ani sbírání informací, které se budou hodit v dalších komunálních volbách," naznačil Krainer.

Jak město s výsledky loňské ankety naložilo, se podle mluvčí Zuzany Pastrňákové dozví lidé do konce roku na webu Zdravého města Znojma. Radnice sdělí, jaká nová pracovní místa vznikla, jak se začíná oživovat areál pivovaru či jaká je situace u vybudování kruhového objezdu i obchvatu Znojma. Informace dostali také účastníci nedávného Fóra zdravého města přímo na místě. Obecně jsou problémy definované na Fórech a ověřené anketou předloženy orgánům města. Zde představitelé Znojma i volení zástupci navrhnou způsob jejich řešení. „Stanoví také odpovědnost za jejich plnění. Po loňském Fóru tak vznikl Komunitní plán zdraví a kvality života města Znojma na roky 2014 – 2015. Tento plán je každoročně aktualizován, doplněn a vyhodnocován," sdělila Pastrňáková. Doplnila, že otázku oživení areálu pivovaru a přilákání investora do tohoto areálu město řeší od roku 2012. „Město to vnímá jako jednu ze svých priorit. Oživení areálu pivovaru vyplynulo také z průzkumu Soukromé vysoké školy ekonomické ve Znojmě, který škola organizovala v roce 2013, a tak nebylo žádným překvapením, že se otázka pivovaru objevila také na Fóru Zdravého města," uzavřela mluvčí města.