Jen malý zlomek obyvatel města dal v anketě najevo, jaký by měl být další osud moravskokrumlov­ského zámku. Z pětitisícového městečka se do hlasování zapojily tři stovky lidí. Většina z nich byla pro, aby město renesanční skvost koupilo.

Padly také návrhy o dalším využití. Lidé navrhovali například vybavit místnosti dobovým nábytkem a zřídit v části zámku muzeum, pivovar, místo pro ubytování či restauraci.

Navrhovali také opravit věž pro vyhlídku. „Prostoru zámku by slušel společenský sál, obřadní síň či smuteční síň. Dobré by bylo pořádat na zámku kostýmované prohlídky, jarmarky či šermířské akce. Město by mohlo najít inspiraci na jiných zámcích v regionu, které se také potýkají s dlouholetou potřebou rekonstrukce. Řeč je například o Uherčicích," doporučili radnici lidé v anketě.

Výsledky utvrdily vedení radnice v tom, že se před časem rozhodli zastupitelé správně, když hlasovali pro koupi zámku. „Anketa nám sdělila, že máme pokračovat ve své snaze převzít odpovědnost za osud zámku. Je ale škoda, že výsledky poněkud znevážilo několik lístků, které evidentně vyplňoval jeden člověk. Zde převážil názor, že město zámek kupovat nemá," řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

S početnější účastní příliš nepočítal. „Kdo se chtěl zapojit, tak odpověděl. Cením si každého názoru, který zazněl," dodal Třetina.

Třináctého června dostanou na stůl zastupitelé investiční a dotační analýzu pro zámek, kterou radnice nechala zpracovat.

Oslovení zastupitelé svůj názor nezměnili. „Jsem jednoznačně pro koupi. Čeká nás spousta peněz a práce. Navíc soudní proces se táhne a je složitý. Starosta má od nás pověření se do případné dražby zapojit," řekl zastupitel Jan Košíček.

Podle šéfa krumlovského kulturního střediska Bořivoje Švédy, jehož organizace zámek nyní spravuje, se jeho názory s některými doporučeními ohledně využití zámeckých prostor shodují. „Pivovar, restauraci i ubytování bych si uměl představit v konírně. Kvalitní služby tohoto typu ve městě citelně chybí. Vyhlídka na věži by byla určitě skvělá atrakce pro turisty," uvažoval Švéda s tím, že o vybavení dvou místností dobovým nábytkem se snažili již před časem.

Plány zhatila dražba zámku, kterou exekutor vyhlásil původně na 6. ledna. Stále jí ale brání insolvenční řízení vyvolané firmou, která se na majiteli zámku domáhá vymožení pohledávky.