Radnice se ale do budoucna nadějí na odkoupení sálu nevzdává. „Vím o tom, že majitelka jedná o prodeji hotelu. Se záměrem, aby byl v sále zřízený obchod, jsem nesouhlasil. Snažíme se další osudy hotelu ovlivnit, ale je to těžké. Paní Tranová nedělá nic nezákonného," vysvětlil starosta města Tomáš Třetina.

Již před časem dali zastupitelé města jasně najevo, že o odkoupení zadluženého hotelu nemají zájem. „Rádi bychom ale měli alespoň sál," naznačil starosta.

co předcházelo V části rozsáhlého areálu bývalého Vertexu, který odkoupila firma Anero, provozovali svou živnost od podzimu loňského roku asijští prodejci. Chybělo jim však příslušné povolení, areál měl totiž sloužit pouze průmyslové výrobě. Zástupci společnosti Anero, kteří prodejcům bývalou jídelnu a přilehlé místnosti pronajali, požádali město o změnu územního plánu. Zastupitelé ale hlasování odložili. Asijský obchod v areálu Vertexu, jehož fungování kritizovali někteří krumlovští podnikatelé, zavřel zhruba před dvěma měsíci.

Zda a kdy bude hotel bez dluhů a jak vstřícná budou jednání s novým majitelem, není ale v tuto chvíli jasné.

Již tři měsíce funguje v hotelu Epopej ubytovna. „Mám zde nájemní smlouvu. Pokoje naplňuji bez problémů a devadesát procent ubytovaných jsou ekonomicky aktivní lidé," vysvětlil provozovatel František Bublan s tím, že za poslední dobu prošla zejména hotelová kuchyně rozsáhlou rekonstrukcí a nyní nabízí zejména vietnamskou kuchyni. „Nyní našla majitelka zájemce o koupi hotelu, který má dlouhodobé zkušenosti i potřebný kapitál. Pokud vím, teprve zjišťoval situaci," prozradil Bublan. Podle něj například v sále není pořádné topení a zatéká stropem.

Jeho slova potvrdil i šéf krumlovského kulturního střediska Bořivoj Švéda. „Je to výborné místo k pořádání plesů či kulturních akcí, jako jsou třeba koncerty. Je to velká škoda, že jsem nikdy nenašel s majiteli společnou řeč. Měl jsem zájem o pořádání akcí právě v těchto místech. Bohužel, je tam nevhodně instalované topení a sál si žádá velkou rekonstrukci," poukázal Švéda.

Místní lidé jsou ze vzniklé situace rozpačití. „Orlovna v Rakšicích, kterou město využívá, je daleko menší než hotelový sál. Je to složité, ale podle mě se zástupci města rozhodli dobře. Není správné, aby Krumlov kupoval hotel, zámek je mnohem důležitější," nechal se slyšet Kamil Dřevojan.

Na časy karnevalů a tanečních vzpomínala i Marie Šimánková. „Hotel je v dezolátním stavu, život a kultura se do něj nejspíš už nevrátí," zalitovala Šimánková.

Odborník na cestovní ruch Pavel Kovařík, který Moravský Krumlov dobře zná, poukázal na to, že město přichází o jediný hotel v centru. „Nutné je řešit zejména atraktivitu místa, aby do města lidé chtěli přijet. A s tím snad přijde i vůle podnikatelů vyřešit i ubytování," naznačil Kovařík.