Namrzající mrholení činilo od pondělního časného rána problémy hlavně na silnicích nižších tříd mimo Znojmo, hlavní ulice města zbavovaly totiž od nedělní noci námrazy nasazené posypové vozy. Přesto auta i chodci v řadě ulic Znojma první prosincový den klouzali. „Ráno jsem šly z dcerkou do školy a málem jsme se natáhly přes silnici. Taktak jsme to ustály," popsala jedna z maminek redaktorovi na ulici.

Podle serveru dopravních informací měli potíže řidiči prakticky v celém regionu. Například nedaleko Plavče po čtvrté hodině ranní havarovalo auto na silnici směrem na Mikulovice a o půl sedmé tam pak došlo i ke střetu dvou osobních aut. Nikdo se naštěstí nezranil.

Po deváté hodině skončilo v Miroslavských Knínicích kvůli námraze auto na střeše. Nehoda skončila bez zranění, havarované vozidlo však v místě bránilo v provozu. A v Miroslavi měl zase před polednem kolizi autobus, ani tam však nebyl nikdo zraněn. Takové štěstí však neměl řidič osobního auta, který narazil kvůli náledí do stromu. Z auta jej vyprošťovali hasiči a skončil v péči záchranné služby.

Zimní údržba ve Znojmě:
- SILNICE VE ZNOJMĚ: jsou rozděleny do tří skupin, přičemž ty nejfrekventovanější musí být sjízdné do 4 hodin po vzniku náledí či po sněžení vozovky ve druhém pořadí musí být sjízdné do 12 hodin a ostatní do 48 hodin.
- CHODNÍKY VE ZNOJMĚ: frekventované chodníky v prvním pořadí musí být podle schváleného plánu schůdné do 6 hodin po zasněžení nebo vzniku náledí a ostatní do 12 hodin. 

Harmonogram zimní údržby je stejný jako minulou zimu.

Plné ruce práce měli od časného rána i hasiči. Problémy činily zejména stromy padající pod tíhou námrazy na elektrické dráty. K jednomu takovému museli hasiči po šesté ranní do Šumné, odstranit strom přes silnici zase museli u Jevišovic. „Padlý strom na vozovce byl i u Uherčic," hlásil dispečer na webu jihomoravských hasičů. Hasiči vyjížděli za jeden den k více než dvaceti případům v regionu.

A namrzající déšť činil potíže i lidem, kteří nechali svá auta přes noc venku. Do rána je totiž pokryla souvislá vrstva ledu. „Nemohla jsem odemčít auto, stěrače mi přimrzly, nešlo zabořit ani škrabátko do vrstvy ledovice. Do školy jsem syna dovezla pozdě," okomentovala na Facebooku Znojemského deníku pondělní ráno Leona Balíková. Plné ruce práce měli i lékaři znojemské nemocnice. „Na tramnatologii sledovali za jediný den třicetiprocentní nárust úrazů oproti ěběžnému průměru," podotkl mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Znojmo už najelo na zimní režim údržby, jehož cílem je zajistit sjízdné silnice a odhrnuté chodníky. Město postupuje podle schváleného plánu zimní údržby pro tuto zimu. „Plán určuje pořadí, v jakém se budou čistit jednotlivé vozovky a chodníky ve městě a stanovuje technologii údržby," uvedl starosta Vlastimil Gabrhel.

Kluzké silnice se ve Znojmě budou i letos sypat chemickým nebo inertním materiálem, napadaný sníh má být co nejdřív odstraněn. V zimě se udržují i dopravní pruhy, pásy místních komunikací a chodníky v majetku města.

Zimní údržbu silnic a chodníků provádí ve Znojmě firma .A.S.A. EKO Znojmo. Její pracovníci musí udržovat ve sjízdném stavu komunikace v délce 84,9 kilometru a k tomu zbavovat sněhu a náledí 112,5 kilometru chodníků. „Samozřejmě i mosty, lávky a schody, které patří městu. K dispozici je pro tyto účely pět sypačů a další technika," informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Prostory na případný odvoz sněhu z města jsou připraveny pod Sedlešovickým mostem, na části parkoviště pod čerpací stanicí Shell, na ploše u křižovatky ulic Gagarinova, Legionářská a Přímětická a v místě za bunkrem v ulici Na Hrázi.

Za zimní údržbu průjezdných úseků silnic ve městě pak odpovídá krajská Správa a údržba silnic. Jde o ulice Šatovská, Dukelská, Brněnská, Družstvení, Vídeňská, Čermákova, Mariánské náměstí, Rooseveltova, Havlíčkova, Coufalova či náměstí Svobody, Pražská a Přímětická.