VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barista Stehlík: Děsí mě, když kavárník nepije kávu

Znojmo, Brno /ROZHOVOR/ – Barista Richard Stehlík se narodil ve Znojmě. Bezmála dvacet let se pohybuje v gastronomii. Kávu se naučil připravovat v Itálii. Rok a půl byl spolumajitelem legendární kavárny Savoy v Brně. Před dvěma lety na trh uvedl vlastní značku kávy d' Elvert. Nyní pořádá kurzy, na kterých zájemce seznámí se správnou přípravou dobré kávy.

16.7.2017
SDÍLEJ:

Barista Richard Stehlík.Foto: Deník/Ilona Pergrová

Je možné připravit si doma výbornou kávu srovnatelnou s tou, jakou dostaneme v kavárně?

V kavárnách mají často přístroje za dvě stě tisíc a kávu neumí dobře připravit. Na druhé straně jsou nadšenci, kteří mají doma stroj za deset tisíc a umí lepší espresso než ve většině kaváren. A právě tohle domácí baristy učím. Ukazuji jim také, jakou kávu nakoupit a jak s ní pracovat.

Jak poznáme, že v kavárně dobře rozumí svému řemeslu?

Na otázku není jednoznačná odpověď. Já osobně se dívám na kávovar a soustředím se na trysku na zpěnění mléka. Pokud je na ní zaschlé mléko, je to špatně. Obsluha nemá základní návyky, jak se o kávovar postarat. Když mám možnost, podívám se také na „extrakci“. Je to proud, který vytéká z páky kávovaru při přípravě espressa. Stává se ale, že toto nemáme možnost pokaždé zkontrolovat.

Na co si tedy máme dát ještě pozor?

Téměř jistě ale vidíme na mlýnek nebo násypku s kávou. Pokud jdeme do menší kavárny, kde připraví dvacet až padesát káv za den a násypku mají plnou kávy, je pravděpodobné, že nebude příliš kvalitní. Něco jiného jsou třeba vyhlášené pražské podniky, kde spotřebují kilo kávy za hodinu. Tam má plná násypka své opodstatnění.

CELÝ ROZHOVOR SI MŮŽETE PŘEČÍST V NOVÉM ČÍSLE TÝDENÍKU NAŠE ZNOJEMSKO

Autor: Dalibor Krutiš

16.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Orli marně stíhali rozjetý Salcburk a podlehli mu 2:5

Ilustrační foto.

Krajský rozpočet je přebytkový, dvě miliardy míří na opravy silnic a dopravu

Lidi postraší smečka rakouských čertů

Židlochovice, Brno /TIPY NA VÍKEND/ - V ulicích Židlochovic vypukne v sobotu děs a hrůza. Po roce tam opět zavítá oblíbený průvod strašidelných rakouských čertů.

V Přímětické u supermarketu se srazila tři auta. Tvořily se kolony

Znojmo – Patrně nedodržení bezpečné vzdálenosti stálo za páteční srážkou tří osobních aut v Přímětické ulici ve Znojmě. Záchranáři vyjížděli ke zraněnému člověku, jeho poranění naštěstí nebyla vážná.

Města hyzdí vraky aut. Dát je pryč je potíž

Jižní Morava – Největší a nedávno modernizovaný hotel Premium ve Znojmě, ve kterém se ubytovávají podnikatelé, sportovci, umělci či zahraniční turisté už roky hyzdí odstavený vrak auta přímo před hlavním vchodem. Vedení hotelu to vadí, odstranit nepojízdný vrak je složité. „Už jsme tento problém řešili s úředníky města, ale stejně se dosud nic nestalo. Vrak hyzdí okolí hotelu,“ uvedla manažerka hotelu Leona Konečná.

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT