„U hojně navštěvovaných akcí se do Domu dětí nevejdeme, třeba takové Modelbraní navštěvují tisíce lidí. Jeden z bazénů používáme i jako zapuštěné pódium. Děti předvedou své taneční vystoupení na dně bazénu a diváci stojí na ochozu. Je fakt, že nevzhledné rezavé zábradlí se snažíme alespoň obalit netkanou textilií tak, aby děti vystupovaly v důstojném prostředí," vysvětlila ředitelna Domu dětí a mládeže ve Znojmě Hana Bílková.

Jak doplnila, letos oslaví v těsném sousedství nebo na dně bazénů i Den země a prostor byl také využívaný pro trénink biketrialistů.

Letos bude dokonce Znojmo hostit Mistrovství Evropy v biketrialu a prostranství se starými bazény bude sloužit jako camp pro účastníky ze zahraničí.

Na to, aby si dům dětí prostory odkoupil ale nemá finance. „Kraj jako náš zřizovatel nám určitě finance neposkytne. Ale rozhodně by se nám hodily podobné prostory, které bychom případně pomáhali udržovat. Alespoň prozatím, než město bude mít jasný záměr, co s bazény, by prostoru slušely lavičky a mohl by se z něj stát prozatímní parčík. Je fakt, že bazény by se musely pečlivě zabezpečit. Naprosto ideální by byla krytá hala, ale to je jen naše zbožné přání," nechala se slyšet Bílková.

Koupaliště u měststkých lázní ve Znojmě neslouží svému účelu již patnáct nebo dvacet let. Občas prostor kolem nich využívá Dům dětí a mládeže

Podle znojemské radnice může prostor s nevyužívanými bazény sloužit jako rezervní plocha pro případnou rekonstrukci budovy lázní. „S touto plochou počítáme nyní ve srovnávací studii na výstavbu krytého bazénu, která řeší rekonstrukci lázní v té míře, v jaké se plánuje výstavba nového bazénu v Louce," vysvětlila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Jak doplnila, naposledy si koupající mohli užít venkovního koupaliště zhruba před patnácti lety.

Prostranství využívají také o Vinobraní majitelé nejrůznějších atrakcí jako parkoviště. „Prostor se jako parkoviště nabízí, ale bylo by nutné vymyslet lepší výjezd. Samozřejmě, že bych uvítal další bazén, případně sportovní halu pro mládež," uvažoval znojemský plavecký kouč Jiří Kyněra.

Jak doplnil, jde o pozemek města a dlouho slibovaný bazén o délce padesáti metrů měl na zmiňovaném místě vyrůst již na přelomu osmdesátých a devadesátých let. „Již byly připravené peníze od města i z ministerstva školství. Vše ale nakonec padlo s příchodem sametové revoluce. Druhé největší město v kraji by si zasloužilo pořádný bazén," uvažoval Kyněra.

O tom, kde nový bazén nakonec bude, rozhodnou představitelé města na základě studie, kterou zadali zpracovat asi před měsícem. Měla by odpovědět na otázku, zda bud výhodnější postavit nový krytý bazén v Louce nebo zrekonstruovat láz­ně.

„O krytém bazénu projektanti i představitelé města uvažovali již při stavbě plovárny v Louce. Důvodem k rozložení projektu do více etap byly finance," doplnil Kyněra.

Venkovní koupaliště u městských lázní ve Znojmě vyrostlo zřejmě na přelomu padesátých a šedesátých let. „Dobře si jejich slávu pamatuji. Byl tam jeden bazén pro neplavce a jeden se skokanskými můstky. Na jejich místě stály původně budovy lihovaru, které poškodilo bombardování za druhé světové války," přiblížil pamětník a znojemský památkář Jan Kozdas.