„Tento týden jsem se vrátil už ze šestého letošního setkání, které se konalo v Borgo Maggiore u San Marina. Za celou dobu jsem nezažil takové vedro jako tentokrát,“ přiblížil člen znojemského automotoklubu Beránek. „Vyhlídky ze San Marina do okolních plání jsou krásné, ale tentokrát jsme shora neviděli žádné plochy zeleně, vše bylo vyprahle hnědé. V sobotu dokonce zuřil v údolí velký požár,“ podotkl. Cestou zpět viděl další plameny.

„Možná někdo odhodil z okna auta nedopalek a od něj začal hořet celý příkop kolem silnice,“ doplnil zážitky z nejnovější cesty Beránek. Právě do Itálie jezdí v posledních letech nejčastěji. „Byl jsem tam poprvé před čtrnácti lety. Bohužel následující rok zemřel organizátor a akce tím na delší dobu skončila,“ vysvětlil.

Skútr Simpson s motorem o objemu padesát kubických centimetrů vozí Beránka věrně už dvanáct let. Stroj, který pečlivě udržuje a zajišťuje mu dobrý servis, ho zatím zradil jen jednou.

„Nocoval jsem u kamaráda nedaleko Milána, společně jsme pak chtěli jet na sraz do Španělska. Ráno jsem přijel na benzínku, natankoval. Už jsem ale neodjel. Skútr nenastartoval,“ přiblížil nepříjemnou chvíli Beránek. Stroj, kterému selhala elektronika, zaparkoval u kamaráda a spolu s ním pokračoval v cestě podle původního plánu jako spolujezdec.