Překvapivým rozhodnutím radních skončilo výběrové řízení na ředitele Znojemské Besedy. Konkurz zrušili a vedením Besedy pověřili na blíže neurčenou dobu starostu Petra Nezvedu.

„Do výběrového řízení se přihlásilo devět kandidátů. Rada posoudila především jejich koncepce a dospěla k závěru, že žádná nedává záruku fungování Besedy podle našich představ. Proto se rozhodla řízení zrušit a vedením pověřila mně,“ informoval starosta. Besedu má řídit dočasně, radní ovšem nerozhodli jak dlouho. Za svou novou funkci nebude pobírat odměnu.

Rozhodnutí vyvolalo překvapení a nespokojenost opozice. „Rada by měla dovést výběrové řízení do konce, aby měla Beseda co nejdříve plnohodnotné vedení. Jinak by to brzy mohlo dopadnout tak, že starosta bude řídit nějakou základní školu, když se mu nebude líbit ředitel,“ uvedla poslankyně Marta Bayerová.

Udivená výsledkem hledání svého nástupce byla i bývalá ředitelka Martina Špačková. „Jsem zvědavá, jak bude vedení Besedy při všech svých povinnostech zvládat,“ řekla .

Starosta se cítí na nové povinnosti připraven. „Je to pro mě výzva. Problém s tím, abych měl na řízení Besedy čas, nevidím,“ poznamenal.

Podle Nezvedy mělo rozhodnutí rady dva hlavní důvody. „Rozvoj turistického ruchu, marketing města a další věci, které dostala Beseda za úkol, patří k nejdůležitějším bodům koaličního programu. Za jeho naplňování nesu hlavní odpovědnost já,“ řekl. Besedu podle něj útlum nečeká.

„Chci ji dostat do takového stavu, abych předal budoucímu řediteli personálně a ekonomicky stabilizovanou organizaci. Máme také krátkodobé úkoly, jimž se musíme urychleně věnovat,“ dodal starosta. Vedle začátku příprav vinobraní musí Beseda připravit propagační materiály a marketingovou kampaň na novou turistickou sezonu.