To všechno spojili do jedné akce, konané letos již počtvrté, správci státního hradu Bítova. Dvoudenní mimořádné prohlídky nazvali Andělské zvonění.

„Jak už název napovídá, návštěvníci mohou na hradě vidět spoustu andělů a zvonků. A to od těch nejmenších, zavěšených třeba na vánočních stromečcích, až třeba po velké plastiky. Celou expozicí provázejí kostýmovaní průvodci,“ vypočítává kastelán hradu Bítova Jan Binder.

A opravdu, ke skupince u vrat se už blíží průvodce v kostýmu jakoby vystřižený ze starých obrazů. „Jsem majitel zdejšího zámku, hrabě Daun, a jsem rád, že se vás přijelo na můj hrad tolik podívat v tento předvánoční čas. Račte za mnou, ukážu vám své pokoje,” zve dovnitř návštěvníky. Ti si po zakoupení lístku za symbolických čtyřicet korun mohou z ošatky ještě zdarma vybrat andílka vyrobeného z různě tvarovaných těstovin. „Můžu si vzít dva?” ptá se nesměle malá dívenka a andělíčci jí hned mizí v kapse.

„Komnaty jsou vyzdobeny tak, jak to za našich časů opravdu bývalo. Připravili jsme ukázku stolování, vánočních aranží, nazdobených stromečků, betlémů vyrobených místními dětmi a samozřejmě spoustu andělíčků a zvonečků,” míří hrabě Daun následovaný asi čtyřicítkou návštěvníků do dalšího ze svých pokojů.

Všechny pokoje skutečně zkrášlují aranže, které jsou na hradě Bítově k vidění jen v tento výjimečný čas. „Zimní sáně přikryté kožešinami a ověšené rolničkami, které se používaly k rozvozu pošty, v porcelánové míse se na vodě vznáší skořápkové lodičky se svíčkami, nábytek zdobí nejroztodivnější andělíčci, pod stromečky leží pečlivě zabalené dárky, ale rozzářeným dětským očím se předvádí i starobylé kočárky a panny na hraní.

„Příprava interiérů trvala celý týden, ale věříme, že stojí za to. Letos pořádáme vánoční prohlídky už počtvrté a je možné, že letos trhneme rekord v návštěvnosti. Vloni přišlo za oba dny čtyři sta padesát lidí, tentokrát jen za sobotu tři sta šedesát,” pochvaluje se kastelán.

Ten se se svou ženou pro tyto dny změnil v hradního kuchaře. Zatím Jan Binder opéká na otevřeném ohni v hradní kuchyni klobásy, cigáry a uzené maso, jeho manželka s dalšími hospodyněmi se má co otáček u kachlových kamen. Tu z nich vytahuje upečené a krásně voňavé povidlové a tvarohové buchty, tu vánočku a na plotně se neustále ohřívá vánoční punč, čaj a svařené víno.

„Krásný den, nádherná prohlídky, vynikající občerstvení. Letos jsme přijeli poprvé, ale už nikdy si toto příjemné předvánoční zastavení nenecháme ujít,” píše nakonec do návštěvní knihy maminka se dvěma dětmi.