Celkem jednapadesát kroužků pro děti od šestnácti měsíců až pro mládež do jednadvaceti let nabízí například Středisko volného času v Hodoníně. „Některé kroužky pro nejmenší jsou spojené s účastí rodičů. Ty pro starší navštěvují pak i dospělí,“ uvedl vedoucí pedagog volného času hodonínského střediska Stanislav Chovančík.

Největší zájem je podle něj o kroužky taneční. „Nabízíme moderní tanec, latinskoamerické tance či street dance,“ vyjmenoval Chovančík. Dále se děti hlásí do chovatelských či sportovních kroužků, především do karate a v poslední době oblíbených trampolín.

Nábory provádí ve střediscích již převážně pouze přes internet. Zatímco v Hodoníně již od poloviny srpna, například v Hustopečích na Břeclavsku teprve od pondělí. Hlásit se již také mohou ve Středisku volného času ve Znojmě.

Ilustrační foto.
Přísnější kontrola studentů. Brněnský dopravní podnik se brání podvodníkům

Volných míst je zatím podle provozovatelů středisek dost, ale v těchto dnech čekají největší nápor zájemců.

Hustopečští musí navíc řešit náhradní prostory vzhledem k plánované přestavbě tamního Centra volného času Pavučina. Ani v době výstavby však děti o své zájmové kroužky nepřijdou. Připravené jsou pro ně náhradní prostory. V areálu zůstane pouze chovatelský kroužek. „Třetina kroužků, která je běžně na Pavučině, bude v knihovně, další v M-klubu nebo ve společenském domě. Prozatím ještě ladíme čas, místo a podrobnosti jednotlivých zájmových útvarů,“ uvedl tamní ředitel Petr Fridrich.

Nabídka je i letos pestrá. Vedle sportovních a pohybových zájmových útvarů, mohou rodiče se svými ratolestmi volit i z hudebních, dramatických či turistických. Za zmínku stojí i kroužek leteckých a železničních modelářů, tvorba z ovčí vlny či lukostřelba. „Nábory trvají až do října,“ zmínil pedagog z Hodonína Stanislav Chovančík. Stejně tak je tomu i na jiných místech regionu.