Společnost .A. S. A. Eko Znojmo, která se ve městě stará o zimní údržbu, je na příchod zimy připravena. Plán údržby komunikací na zimní období 2015 – 2016, který přesně definuje, co, kde, v jakém časovém limitu a jakým způsobem má být uklizeno, už vedení firmy předložilo ke schválení radě města. A ta jej schválila.

„Na zimu jsme tedy připraveni, vozový park je obdobný, jako v minulých letech," sdělil šéf znojemské společnosti .A. S. A. Eko Josef Esterka.

Úklidová firma tak má již ve svých skladech připraveno několik set tun soli, písku i drtě. Znojemský vozový park pak zahrnuje tři velké sypače, tři nakladače, pět sypačů typu Multicar, dva Multicar sklápěče pro ruční posyp, tři vozidla s čelní radlicí či zametačem, dva malotraktory s čelní radlicí, traktor s vlečenou radlicí a traktor s vlečenou nebo čelní radlicí. O zimní údržbu se podle firmy bude starat také dostatečné množství ručních pracovníků. „Plán zimní údržby navíc opět určuje pořadí, v jakém se budou čistit jednotlivé vozovky a chodníky ve městě a stanovuje i technologii údržby," připomněl znojemský starosta Vlastimil Gabrhel. Ledovka na silnicích nebo chodnících se bude odstraňovat zejména chemickým posypem či inertním materiálem.

V zimním období, přesněji v období od prvního listopadu až do konce března příštího roku, se takto budou udržovat silnice a chodníky v majetku města Znojma. Harmonogram plánu zimní údržby je tak prakticky stejný jako v minulém zimním období. Nemění se ani pořadí, v jakém se budou jednotlivé ulice čistit.

Vozovky jsou již rozděleny do tří skupin, přičemž ty nejfrekventovanější musí být sjízdné do čtyř hodin po vzniku náledí či po sněžení. Vozovky ve druhém pořadí pak do dvanácti hodin a ostatní do osmačtyřiceti hodin. „A frekventované chodníky v prvním pořadí musí být podle schváleného plánu schůdné do šesti hodin po zasněžení nebo vzniku náledí a ostatní do dvanácti hodin," uvedla mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Případné množství sněhu budou nákladní auta z centra města odvážet pod Sedlešovický most, na část parkoviště pod čerpací stanicí Shell, na plochu u křižovatky ulic Gagarinova, Legionářská a Přímětická a za bunkr v ulici Na Hrázi.

Za zimní údržbu větších silnic ve městě odpovídá pak správa a údržba silnic kraje. Jde o ulice Šatovská, Dukelská, Melkusova, Brněnská, Družstevní, Vídeňská, Čermákova, Mariánské náměstí, Rooseveltova, Suchohrdelská, Havlíčkova, Coufalova, Kuchařovická, Sokolská, náměstí Svobody, Pražská a Přímětická.