Asi dvacítka lidí vBožicích na Znojemsku se nehodlá smířit stím, že naproti jejich domů bude stát zhruba dvacet tisíc solárních panelů. Na červencovém zastupitelstvu místní vyjádřili svůj nesouhlas představitelům obce. Od té doby se o nich nedočkali žádného vyjádření.
 
„V Božicích je rozhodně víc míst, kam by se dala postavit elektrárna. Začali jsme stavět domy stím, že tu bude klidná zóna srodinnými domky. Teď ale zastupitelstvo rozhodlo, že tu chce mít průmyslovou zónu,“ řekl jeden zbydlících Pavel Kočí.
 
Majiteli novostavby vadí vobci víc věcí. Hlavně negativní postoj radních klidem. „Na začátku stavby nám obec diktovala podmínky, jak musí dům vypadat. Teď ale sami rozhodli o tom, že naproti nám bude stát elektrárna a nikdo se nás na nic neptal,“ vysvětlil Kočí. „Pokud tu bude průmyslová zóna, změní se i hodnota našich domů. Nikdo si nekoupí dům u nějaké elektrárny a při změně územního plánu tu může klidně za dvacet let stát i kafilérka,“ dodal.
Na podzim loňského roku radní vyvěsili na úřední desku záměr o změně územního plánu na průmyslovou zónu. Zatím je pozemek vedený jako zemědělská orná půda. Vsoučasné době je už změna téměř před schválením. Lidem hlavně vadí, že snimi nikdo nemluví.
„Chtěl jsem jít na obec podebatovat o problému. I když radní věděli, že přijdu, nikdo na mě nečekal,“ popsal Kočí. Teď je připravený sostatními majiteli sepsat petici proti výstavbě sluneční elektrárny. „Jsem připravený založit i občanské sdružení proti současnému zastupitelstvu,“ doplnil Kočí.
Spolu sním souhlasí i ostatní lidé. „Byli jsme jedni zposledních, co jsme vBožicích začali stavět. O průmyslové zóně však nikdo nic neříkal. Teď to stojí na mrtvém bodě a nevíme, co se vlastně děje,“ připojil se Marek Zifčák.
Představitelé obce vidí ale situaci jinak. Chyba je prý na straně lidí. „Zaráží mě, že se místní ozývajíteprve teď. Záměr byl vyvěšený už loni a to nikdo nepřišel. Dokonce jsme o změně územního plánu psali i vobecních novinách,“ sdělil starosta Miroslav Klíč.
 
Vsoučasné době radní oslovili investora, který má přijet a lidem konkrétně představit svůj návrh. „Dotčené rodiny pak vyzveme, aby snámi přišli o tématu diskutovat. Lidé se ale nemusí bát, lokalitu chceme pouze pronajmout. Po uplynutí nájemní smlouvy pak není problém vrátit pozemek zase na zemědělskou půdu,“ vysvětlil Klíč.
Na stranu majitelů domků se staví společnost Energy 21, která bude investorem solární elektrárny.
„Rozhodně nechceme stavět něco na truc a myslíme si, že je to problém obce, která mělo tuto věc nejdříve prodiskutovat s lidmi. My jsme pouze dostali nabídku od obce a tu jsme přijali,“ uvedl předseda představenství společnosti Tomáš Buzrla „.Netrváme na tom, že elektrárna musí nutně stát v Božicích. Pokud se najde jiné řešení nebo jiné místo, můžeme místo změnit. Jedna znašich priorit je vytvořit si pozitivní přístup kobci i lidem a tady to zatím nefunguje,“ doplnil Buzrla.