Děti se rodí, matky stárnou, hustota zalidnění roste. Tak v kostce zní shrnutí jihomoravských statistických zajímavostí z posledních dvou let. A téměř v každém aspektu vyčnívá Brno.

V kraji, ale i celorepublikovém srovnání se v Brně za rok 2020 narodilo nejvíce dětí při přepočtu na tisíc obyvatel. Konkrétně 11,8 dítěte. „Sama bych během následující dekády ráda založila rodinu. Ale asi ne v Brně, zejména kvůli nedostupnosti bydlení pro mladé rodiny. Proto mě statistika celkem překvapila,“ zamyslela se mladá vysokoškolačka Zuzana Fialová.

Sňatky, porody, rozvody a důchody na jihu Moravy. Ilustrační foto
Ženy v Brně a na Brněnsku s prvním dítětem nespěchají, sňatků ale přibylo

Podle odborníků však brněnský vývoj porodnosti spolu s ostatními prvky demografického vývoje jako stáří rodiček, hustota zalidnění nebo naděje na dožití kopíruje západoevropské modely. „Druhý demografický přechod začal v západní Evropě zhruba v polovině šedesátých let minulého století. Je charakteristický zejména změnami v chování jedinců, zvyšování věku matek při narození prvního dítěte, snižování sňatečnosti a poklesu úhrnné plodnosti a sňatečnosti. Lidé začali upřednostňovat vlastní cíle a odkládat zakládání rodiny,“ uvedl v knize Kde ty všechny děti jsou? Porodnost v sociologické perspektivě sociolog z Masarykovy univerzity Ladislav Rabušic.

Nastínil tak druhou skutečnost, která z dat vyplývá. Brněnské rodičky jsou s průměrným věkem téměř dvaatřicet let druhé nejstarší republice, přičemž číslo pravidelně roste. Nejmladší – třicetileté – jsou v kraji rodičky ve Znojmě.

Hustota zalidnění a hodně Marií

Zvyšující se věk matek při narození dítěte, naděje na dožití i průměrný věk dožití je podle odborníků závažný problém, s nímž se společnost v budoucnu musí vypořádat. Zvyšuje se totiž tlak na lidi v produktivním věku a sociální i zdravotnický systém. „Je to problém v celé Evropě. Důsledkem jednou může být, že lidé v produktivním věku budou obtížněji hledat zdroje na uspokojení zdravotních a sociálních potřeb starších generací,“ nastínil pro Deník již dříve sociolog Aleš Burjanek..

Ilustrační foto.
Test Deníku: PCR test někde v den objednání. Mrkněte, jak je to v Brně

Ze statistik vyplývá, že Jihomoravský kraj patří k nejlidnatějším místům v České republice. V krajském srovnání tabulce s téměř sedmnácti sty obyvateli na kilometr čtvereční suverénně vévodí Brno, jenže se v celorepublikovém srovnání umístilo hned za Prahou. O parník níže se s bez mála 140 obyvateli nachází osmadvacáté Hodonínsko. Nejméně lidnaté je v kraji Znojemsko – dvaasedmdesát obyvatel na kilometr čtvereční.

Nejčastějším jménem na jihu Moravy se stala Marie. V kraji se jich nachází přes třiatřicet tisíc, za Mariemi se s jedenácti tisíci nachází Jiří a Janové. Nejvíce je v kraji Svobodových, Svobodů, Novotných a Nováků.