Potvrzují to jak jihomoravští gynekologové, tak údaje největší zdravotní pojišťovny. „Této možnosti jsem sama využila. Setkala jsem se však s tím, že řada gynekologů posílá své klientky na toto vyšetření automaticky, a to je pak zbytečně vystresuje,“ řekla Terézia Mlýnková Išková z Hodonína, která svou dcerku přivedla na svět ve vyškovské porodnici.

Podle dlouholetého gynekologa Ivana Kocky z Kyjova na Hodonínsku je v současnosti prvotrimestrální skreening trendem. „Ale není povinný. Některé ženy ho odmítají, jiné naopak vítají,“ uvedl lékař s tím, že řada jeho kolegů toto vyšetření také nabízí.

„Ti bývají vybavení 3D ultrazvuky, ale laboratorní materiál musejí poslat na specializovaná pracoviště, která jsou v Brně či Zlíně,“ podotkl Kocka.

U Vnorov se srazil vlak s nákladním autem
Přehlédl výstražná světla, narazil do něj vlak. Nehoda u Vnorov zastavila trať

Zvýšený počet zájemkyň vzhledem k počtu obyvatel mají například na Znojemsku. „Situace u nás je zjednodušená tím, že vyšetření je dostupné přímo ve Znojmě. Druhým faktorem, proč se počet screeningů zvyšuje, je ten, že většina zdravotních pojišťoven část vynaložené sumy vrátí jako součást těhotenského balíčku,“ vysvětlil znojemský gynekolog Petr Půček.

To potvrzují i nejnovější čísla od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Zájem těhotných klientek právě o toto vyšetření u ní stoupl za poslední čtyři roky skoro dvojnásobně. „Z dostupných dat za prvních šest měsíců letošního roku vyplývá, že ze čtyř těhotných, které žádají pojišťovnu o nějaký benefit, si tři vyberou právě příspěvek na prvotrimestrální screening,“ sdělil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.

Kapitán František Ondruš s lodivodem Janem Meclem (na snímku) objevili před pár dny u Hodonína podle všeho starý hraniční kámen ještě z éry před regulací vodního toku.
Při plavbě za bobry na Moravě objevili hraniční kámen

V počtu zájemkyň jižní Morava v posledních letech mezi všemi kraji vede. Jen za první polovinu tohoto roku až tisícikorunový příspěvek na něj využilo více než dva tisíce žen. Nejvíce z nich bylo z okresu Brno-město a Blansko, naopak nejméně z Brna-venkova.

Podle posledních údajů z Českého statistického úřadu se za první čtvrtletí tohoto roku na jižní Moravě narodilo více než tři tisíce dětí. Na tři živě narozené děti by tak připadl jeden příspěvek na prvotrimestrální screening. „Jde o kombinaci vyšetření, díky nimž je možné ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou. Nazývá se také screeningem Downova syndromu a kombinuje rozbor krve matky, podrobné ultrazvukové vyšetření plodu a věk rodičky,“ přiblížil mluvčí pojišťovny.

Ilustrační snímek
Dlouhověcí Jihomoravané? Nejdéle se žije v Brně a Hodoníně