Předseda VOC Znojmo František Koudela, jehož spolek Vinobus provozuje, prozradil, že za sezonu autobus sveze asi dva tisíc návštěvníků. „Před námi je třetí sezona, ale zásadní rozhodnutí uděláme až po čtvrté sezoně. Že projekt nebude výdělečný, jsme věděli od začátku. Je to nová věc, kterou nelze s ničím srovnat. Chceme se ale dostat na číslo pět tisíc návštěvníků,“ poznamenal Koudela.

Radnice se zavázala, že projekt podpoří na tři roky a letos jistá podpora končí. „Pokud bychom dále neuspěli s žádostí o dotace, vinaři by museli zaplatit samotný provoz autobusu,“ uvažoval Koudela. Na jeho provoz přispívají již nyní.

Marketingový manažer Vinařství Lahofer Daniel Smola potvrdil, že díky vinařskému autobusu se na jejich degustační stánek Lambelberg dostali mnozí návštěvníci úplně poprvé. „Jestli se sdružení VOC rozhodne, že přispějeme více, nže nyní, tak bude, Lahofer do toho určitě půjde,“ poznamenal Smola.

Příští víkend mají zájemci další možnost povozit se Vinobusem zdarma. Provoz pak pokračuje až do poloviny září.

TURISTICKÝ VLÁČEK

Neobvyklá doprava jako turistické lákadlo funguje také v ostatní okresech na jihu Moravy. I v této sezoně se mohou turisté těšit na spoje rekreačního vlaku mezi lázeňskou Lednicí a Břeclaví, a to o víkendech a státních svátcích od 1. května do 9. září. „Několikrát potáhnou vagony i parní lokomotivy. Atraktivní je i klasická historická souprava při průjezdu po hrázi Lednických rybníků,“ upozornil lednický starosta Libor Kabát.

Na provoz přispívá kraj, České dráhy i obec. Vlak jezdí z Břeclavi i Lednice čtyřikrát denně a staví ve všech stanicích a zastávkách.

Vinařství Josef Valihrach získalo titul šampiona na mezinárodní soutěži vín ve slovinské Lublani. Majitel vinařství je na snímku druhý zleva.
Klíč k úspěchu? Krumvířské podnebí i sazenice z Francie, říká šampion Valihrach

Hosté v Lednici, nedalekých Valticích i v Hodoníně mohli v minulých sezonách vyzkoušet projížďku turistickým autovláčkem. „O vyjížďky nebyl zájem. Autovláček jsme přestěhovali k archeoskanzenu do Modré, kde bude jezdit od května,“ informoval provozovatel turistické dopravy ze Zlínska Josef Kotas, jehož autovláčky se vozí i lázeňští hosté v Luhačovicích.

Zdeněk Šmýd, koordinátor cestovního ruchu Turistické asociace Slovácko, upozornil na to, že právě v Hodoníně dlouhodobě hledají propojení turistických lákadel. „Pro Hodonín zůstává otázkou, jak dostat turistu ze zoologické zahrady do centra zábavnou formou. Zatím se to daří jen částečně soukromé iniciativě, díky níž se lidé mohou dostat od radnice do přístaviště lodí,“ uvedl Šmýd.

Naprosto unikátní je v tomto ohledu podle něj pro celé Slovácko Baťův kanál. „Nejde tam totiž jen o projížďku, ale i o přesuny mezi obcemi a městy. A to je doprava, kterou nám mohou jiné regiony závidět,“ dodal specialista na cestovní ruch.

Vinobus
• Vinobus vyrazil mezi sklepy a vinice na Znojemsku poprvé roku 2016. V provozu je vždy od konce dubna do září.
• Autobus přišel na 3 miliony korun, 1 milion zaplatily dotace. Zbytek šel na konto provozujícího spolku VOC Znojmo.
• Provoz přijde na 750 tisíc, 200 tisíc přispívá znojemská radnice. O rozdíl se dělí vinaři a Jihomoravský kraj.
• Za sezonu sveze na 2 tisíce turistů.

Vinař Miloš Michlovský ve své firmě Vinselekt Michlovský v Rakvicích.
Nejlepší Rulandské bílé světa má Michlovský. Zabodoval ve Štrasburku