Oficiálně sám podal rezignaci, neoficiálně jej k takovému kroku dotlačil pražský radní pro kulturu Václav Novotný. „Je to politické rozhodnutí,"  naznačil včera Znojemskému deníku sám Bufka.

Radní Novotný už před časem navrhl Bufkovo odvolání kvůli problémům s hospodařením Galerie. Asi poslední kapkou pak měly být předražené přípravy právě na výstavu Slovanské epopeje v pražském Veletržním paláci.

Bufka se ale hájí a tvrdí, že peníze vynaložené na stěhování Epopeje a následnou pražskou výstavu byly oprávněné. Naopak míní, že Praze nemalé peníze ušetřil. Podle něj totiž už nikdo nemusí hledat místo pro trvalé vystavení Epopeje, jak vyžaduje Muchova závěť.

Velká dvorana Veletržního paláce, kde teď plátna nově visí, je totiž podle Bufky ideálním prostorem pro definitivní umístění tohoto monumentálního díla. „Podmínky jsou na to určitě vhodné," prohlásil.

Takový názor ale překvapil potomka Alfonse Muchy Johna. „To že říká pan Bufka? Tak to je pro něj typické. Umístění pláten ve Veletržním paláci absolutně neplní dědečkovo přání. Praha tak určitě ještě nesplnila tuto základní věc, tedy že pro Epopej má být specifická budova," komentoval.

John Mucha zároveň připomněl častý názor restaurátorů z poslední doby.  „Tedy že prostory ve Veletržním paláci rozhodně nejsou vhodné pro dlouhé držení Slovanské epopeje," dodal.

Na slova odstupujícího Bufky nechtěl zatím příliš reagovat moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina. „Do odchodu pana Bufky to nechci komentovat. Ve chvíli, kdy ale bude jmenován nový ředitel Galerie, tak se s ním určitě sejdu a vše potřebné proberu," řekl.

Pražský radní Novotný včera souhlasil s tím, že hlavním partnerem Krumlova pro další jednání ohledně budoucnosti Epopeje bude nový ředitel pražské galerie. „Nominálně je totiž Epopej majetkem Galerie hlavního města Prahy a tím zodpovědným je tedy právě ředitel Galerie, ať je jím, kdo jím je," řekl Novotný.

Krumlovští tak stále věří, že se Epopej, jež byla po léta jediným lákadlem, do jejich města opět navrátí.  Aby měli větší šance získat ji zpět, musí opravit výstavní prostory tamního zámku.

Krumlovský starosta Třetina navíc trvá na tom, že Velká dvorana Veletržního paláce není pro Epopej vhodným místem a její dlouhodobé vystavení v takovém místě může plátna nenávratně poškodit. „Klimatizace tam totiž stále cirkuluje a Muchova plátna na to nejsou vůbec připravena," naznačil.

VOJTĚCH SMOLA