Ani skupina Argema, ani Petr Kolář a asi ani nový burčák. Především mužskou část milovníků vína potáhne na letošní Burčákfest jiná atrakce. Vinaři ze Znovínu totiž chystají vůbec první oficiální lisování hroznů v kádi a to pomocí bosých dívčích nohou.

První víno proteče dívkám mezi prsty u nohou v sobotu mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední.

„Pustili jsme se do nové věci. V průměru dvoumetrovou nádobu naplníme hrozny a děvčata nad osmnáct let, která budou mít zájem, mohou pomoci s jejich lisováním. Už dokonce máme pořadník, první dívky totiž dostanou dárečky. Víno, které z toho vyrobíme, nabídneme při ochutnávce na dalším Burčákfestu. A prvních dvacet dívek, které se šlapáním hroznů pomohou, bude zveřejněno na etiketě,“ řekl ředitel šatovského Znovínu Znojmo Pavel Vajčner.

Ve Znojmě i okolí jsou už půl roku obsazeny hotely a penziony na nadcházející víkend. „Vloni přišlo na Burčákfest čtyři tisíce návštěvníků, letos jich čekáme ještě o tisíc více. Když jsme v červnu sháněli pět volných míst na ubytování, neuspěli jsme, Obsazené je celé Znojmo i okolí,“ uvedl hlavní pořadatel Burčákfestu Petr Irmann.

Na návštěvníky čeká po oba dny bohatý hudební program zahrnující hudební žánry od cimbálové muziky, přes folk až po rockovou muziku. Kromě toho si ale na své přijdou i gurmáni a milovníci vína a burčáku.

„V pátek vystoupí jako hlavní host skupina Argema, v sobotu potom Petr Kolář se svým hodinovým recitálem,“ uvedl Irmann.

Jednodenní vstupenka vyjde letos na sto padesát korun, dvoudenní na dvě stě třicet. Na každé vstupence budou čtyři útržky, za něž dostane každý návštěvník čtyři vzorky burčáku.

„To je v ceně vstupného. Jako naprostou novinku budeme ve Znojmě dělat tuňáka s grilovanou zeleninou, ale i další oblíbené speciality včetně zvěřinové kuchyně,“ doplnil Petr Irmann.

Burčák si ale lidé koupí i přímo u vstupních bran.

„Někdo totiž na Burčákfest třeba vůbec nebude chtít jít, ale rád by si dal jen burčák a musel by proto platit vstupné. Burčák proto letos prodáváme i přímo u bran. A pokud někdo bude chtít nakoupit v areálu Louckého kláštera víno, tak dostane zdarma lístek na hodinu,“ řekl Irmann.

Při akci budou k ochutnání čtyři druhy burčáku. „Chystáme ho z odrůd Veltlínské červené ranné, Müller Thurgau, Muškát moravský a Iršai Oliver. Vloni jsme na každý den měli připraveno čtyři tisíce litrů, letos nachystáme na každý den pět tisíc litrů,“ řekl ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Kromě burčáku ale mohou lidé ochutnat i víno. „Ve Štukových sálech bude připravená přehlídka sauvignonů a tramínů. K tomu ještě doplníme další odrůdy, aby tam bylo nějaké růžové a červené víno. Celkem půjde asi o dvacet vzorků,“ dodal Vajčner.

Nejen hudbou, jídlem a pitím se ale mohou návštěvníci Burčákfestu rozptýlit. „Kousek od Louckého kláštera, na řece Dyji, se v sobotu pojedou závody dračích lodí. Ráno od devíti budou tréninkové jízdy, vyhlášení výsledků plánujeme kolem páté hodiny odpolední. Cíl bude pod sedlešovickým mostem, technické zázemí pro závod nachystáme na přilehlé louce,“ uvedl pořadatel Festivalu dračích lodí Petr Štěrba.