Kvalita prodávaného burčáku v České republice se oproti minulým letům ale výrazně zlepšila. Podle průběžných výsledků letošních kontrol nevyhověl předpisům pouze jeden z jedenácti testovaných vzorků. Vloni neobstálo v testech šest ze 47 vzorků, předloni pak inspekce odhalila ředění burčáku u 15 ze 37 kontrol.

Inspekce se při kontrolách zaměřuje především na to, zda prodejci burčák nezmnožují, jak se právně označuje nezákonné ředění burčáku vodou. Prodejcům, kteří burčák dolévají vodou, hrozí od SZPI pokuta až v řádech stovek tisíc korun.

SZPI použila vloni poprvé k rozboru vzorků vlastní speciální zařízení, které pracuje na principu nukleární magnetické rezonance a izotopové analýzy. Odborná vinařská veřejnost pořízení tohoto přístroje určitě zaregistrovala. Kvalitu kontrol to ale nijak neovlivnilo, protože v minulosti jsme vzorky posílali do zahraničí. Teď se vše jen urychlilo," řekl Klemeš.

Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce má nový přístroj spíše psychologický vliv. "Už jen to vědomí, že inspekce má vlastní zařízení na rychlou analýzu burčáku určitě řadu vinařů od jeho ředění vodou odradilo. Preventivní účinky měl určitě také vzkaz inspekce v médiích, že se na prodejce burčáku letos opět zaměří," řekl Machovec.

Inspekce bude v kontrolách pokračovat během celého období, kdy je možné burčák prodávat, tedy až do 30. listopadu.

Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území České republiky. Při použití importovaných hroznů jde o částečně zkvašený hroznový mošt. Dovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně.