Jedna z největších korupčních afér českého fotbalu pokračovala včera u brněnského městského soudu. Tam zazněly klíčové odposlechy telefonních hovorů hráčů Dosty Bystrc, kteří za prohraný zápas s Vítkovicemi vloni v červnu podle žaloby dostali osmdesát tisíc korun.

Policie navíc prověřuje i možnost, že peníze nabízel hráčům také prezident bystrckého klubu Roman Procházka. „Tento případ je zatím ve fázi prověřování a rozhodně tedy nelze říci, že uplácel taky,“ řekl státní zástupce Jan Petrásek.

Trestní oznámení na Procházku podal bývalý bystrcký trenér Tibor Duda, který je obviněn, že nabídl úplatek hráčům Bystrce za prohru s Vítkovicemi. Policie prověřuje možnost, že Procházka o připravované prohře věděl a hráčům Bystrce nabídl sto padesát tisíc korun, když naopak s Vítkovicemi vyhrají. „Beru Dudovo trestní oznámení jako pomstu. Všechno je to nesmysl,“ nechal se slyšet Procházka.

V odposleších, které včera zazněly v soudní síni, se navíc mluví i o penězích pro hráče za vyhraný zápas s Blšany.

Původ těchto peněz se snažil včera objasnit sportovní ředitel Dosty Bystrc Libor Danihelka. „Sponzor klubu vypsal na výhru v zápasech s Blšany a Vítkovicemi zvláštní prémii. Věděl o ní jen Houšť (pozn. redakce: Zdeněk Houšť – bývalý hráč klubu a obžalovaný),“ tvrdil Danihelka. To se zdálo divné obhájcům, protože kdyby chtěl sponzor motivovat hráče, věděli by o tom všichni. I na to měl Danihelka vysvětlení. „Houšť byl takový vůdčí typ. Proto o prémiích věděl jen on,“ dodal.

Státní zástupce ale zatím obžaloval jen pět lidí, kteří si podle žaloby rozdělili peníze za zápas s Vítkovicemi. Na této „soupisce“ figuruje kromě Dudy vedoucí brněnské pobočky sázkové kanceláře Michal Benko a bystrčtí fotbalisté Zdeněk Houšť, Tomáš Mrázek a Aleš Schuster. Hrozí jim až dva roky vězení.

Samosoudce Michal Zámečník včera přehrál hlavní důkaz obžaloby. Více než dvě hodiny telefonních hovorů mezi obžalovanými a hráči Bystrce. O penězích se v nich snažili aktéři korupční aféry mluvit vyhýbavě. „Jestli mi nevěříš, že to mám, tak ti to ukážu. Co? Přece dresy,“ říkal například do telefonu Houšť.

 

Odposlechy: Nic nevíme, žádný Duda není

Petr Čtvrtníček s Jiřím Lábusem napsali populární hru Ivánku, kamaráde… o úplatcích ve fotbale. Inspiraci pro další kus mohou hledat v Brně. A klidně by za původní název mohli připsat dvojku. Stejně, jako to dělají scenáristé děl, která pro velký úspěch mívají pokračování. V novém díle by se to hemžilo sprostými výrazy, které fotbalisté Dosty Bystrc používají snad za každým druhým slovem. Obhroublá mluva zněla včera v soudní síni brněnského městského soudu, který projednává korupční skandál prohraného zápasu mezi Bystrcí a ostravskými Vítkovicemi z loňského června. Soud zkoumal odposlechy telefonů.

„Zdar, č….u,“ začíná fotbalista Zdeněk Houšť hovor se spoluhráčem Alešem Schusterem. Informuje ho o tom, že bude mít „nějaké dresy“. O trika a trenýrky ale podle žaloby rozhodně nejde. Zmíněné „dresy“ jsou jen krycí název pro osmdesát tisíc korun, které si podle státního zástupce rozdělili bystrčtí fotbalisté za schválně zpackaný zápas. Peníze jim podle spisu nabídl bývalý bystrcký trenér Tibor Duda.

Schuster chce „dresy“ vidět. Spolu s Houštěm se tak vydávají k hotelu Velká Klajdovka v brněnské Líšni, kde jim je ukazuje bývalý vedoucí sázkové kanceláře Tipsport Michal Benko. Fotbalisté jsou spokojeni a odjíždějí na stadion. Tam později s Vítkovicemi prohrávají. Výsledek byl natolik překvapivý, že někteří lidé volali Houšťovi a chtěli vysvětlení. „Já teď nemůžu. Zrovna jedu pro to. No, pro kopačky,“ říká Houšť do telefonu a zavěsí. „Dresy“ si hráči podle žaloby rozdělili u Delvity v brněnském Starém Lískovci.

Když aféra praskla, snažili se její aktéři mlčet a raději ani netelefonovat. Jakmile si policie odvážela přímo ze stadionu Schustera k výslechu, poslal mu Houšť varovnou textovou zprávu: „Nic nevíme, žádný Duda není!“ Radu Houště plní obžalovaní do posledního písmene. Vinu popírají.

VÝROKY Z ODPOSLECHŮ

„To zboží, ty dresy a to, mám. Budeš mít čas?Tak za třičtvrtě hodinky na té vyhlídce v Líšni.“
Zdeněk Houšť, kapitán mužstva, které podlehlo Vítkovicím, při telefonátu se spoluhráčem Alešem Schusterem.

„Vlčák říkal, ať se na to Dudek vys… Říkala mi to jeho stará. Ty v..e, já když to slyšel, tak mně spadla normálně brada. Já se po…, ona to všechno ví!“
Fotbalista Dosty Bystrc Lukáš Nechvátal, když se dozvěděl o tom, že zápas s Vítkovicemi nebude podle fair­play, u soudu byl jako svědek.

„Kriminálka už to ví. Jestli ho zmáčknou, tak jim to vyklopí. Však to znáš, ty jejich metody. Zatlačí na něho, pak dostane do tlamy a začne mluvit.“
Bývalý kapitán brněnské Bystrce Zdeněk Houšť, který se dozvídá o tom, že policisté začali vyšetřovat korupci.

„Hele, budou slavní. Večer to bude v hlavních zprávách (smích).“
Nechvátal má radost z toho, že to na jeho spoluhráče „prasklo“.

„Mám čistý svědomí, na ostatní s..u. Osmdesát procent mančaftu v tom jelo, ale já o tom nevěděl. Procházka řekl, nebo kdo, že to bouchl. Udělal akorát komedii.“

Houšť vysvětluje svoji nevinu jednomu z bystrckých spoluhráčů.