Podle informací Znojemského deníku jde o desetitisícové cestovní náhrady ředitele, ke kterým neexistují doklady a nedostatky v evidenci pohledávek. Starosta města Petr Nezveda obě informace potvrdil, prozatím je ale nechce příliš detailně rozebírat. „Dal jsem panu řediteli do konce března čas jednak na doložení služebních cest, jednak k tomu, aby navrhnul změny v evidenci pohledávek,“ řekl starosta Nezveda.

„Interní audit konstatoval neprůkaznost u cestovních náhrad pana ředitele. Kontrola se zaměřovala pouze na rok 2006 a v tomto roce jde o cestovní náhrady v řádu desítek tisíc korun. Je teď na panu řediteli, aby cesty dokladoval. Je možné, že jde jen o lajdáctví ve vyplňování cestovních příkazů. Nechci předjímat, jaké po jeho vysvětlení budou naše další kroky,“ sdělil Nezveda.

Audit měl zkontrolovat i zadávání zakázek na opravy městských bytů a domů. „Zadávání zakázek odpovídalo směrnicím předchozí městské rady. I na základě zjištění ve správě domovního fondu ale rada schválila přesnější a přísnější nová pravidla pro zadávání zakázek. Vedení radnice má nyní větší kontrolu nad tím, jaká zakázka se komu zadává, a to od jednoho tisíce korun výše. A pokud se týče zakázek nad dvě stě padesát tisíc korun, tak rada zcela změnila obsazení výběrových komisí. Dříve do nich politická reprezentace prakticky neviděla,“ potvrdil starosta.

Hloubková kontrola naopak přišla na nedostatky v evidenci pohledávek. „To je možná více problém majetkového odboru, který má metodicky příspěvkovou organizaci vést. Inventarizace pohledávek ale neprobíhala tak, jak měla. V této chvíli tedy nevíme, kolik z celkového objemu pohledávek je nevymahatelných. A to je problém,“ posteskl si Nezveda.

Ředitel Texl včera odevzdal na radnici své návrhy nových opatření, aby se nedostatky zjištěné při kontrole nemohly opakovat. „Uvidíme, jaká opatření navrhne. Pokud budou nedostatečná, tak to budeme nějak dále řešit,“ dodal starosta.

Ředitel Texl se k závěrům auditu nechtěl podrobněji vyjádřit. „To jsou interní věci. Žádná pochybení nebyla. Co se týče cesťáků, tam nějaký problém asi byl, ale nijak závažný. V závěru kontrolní zprávy je totiž napsáno, že účetnictví podává věrný a poctivý obraz stavu majetku. Nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by zásadním způsobem ovlivnily správnost účetnictví. Mám udělat pouze nějaká opatření, aby se nedostatky neopakovaly,“ řekl bez bližšího upřesnění Texl.