O několik tisíc korun víc za nájemné zaplatí v příštím roce lidé žijící v bytech s regulovaným nájemným. To by od prvního ledna příštího roku mohlo ve Znojmě vzrůst až o sedmaosmadesát procent. Vyplývá to z tabulky zveřejněné na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj. (Vypočítat si své budoucí nájemné můžete zde.)

Maximální navýšení je ale možné pouze u bytů, kde je nyní regulované nájemné z metru čtverčního plochy šest korun padesát. A tato možnost je pouze teoretická. Vzhledem k výši nynějších regulovaných nájmů ve znojemských městských bytech je nejvyšší možné navýšení o osmadvacet a tři čtvrtě procenta. Přesně takové navýšení radní pro příští rok schválili.

„Dohodli jsme se na nejvyšším možném navýšení, jaké nám umožňuje vyhláška ministerstva pro místní rozvoj,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda ještě před zasedáním městské rady. To včera skončila až po uzávěrce Znojemského deníku.

Jestliže tedy rodina v třípokojovém bytě o rozloze šedesát osm metrů čtverečních platí dnes ve Znojmě regulované nájemné třináct set šedesát korun, v příštím roce by to už mohlo být sedmnáct set padesát korun. Za rok by tak zaplatila přes čtyři a půl tisíce více.

Z razantního navýšení nájemného má strach důchodkyně Emílie Fialová, která bydlí sama v rozlehlém dvoupokojovém městském bytě. „Jestli to bude o čtyři tisíce korun za rok více, tak budu muset někde jinde ušetřit. Na jídle to asi nebude, omezit budu muset kadeřníka, cukrárnu a oblečení. I když to si koupím jen výjimečně. Prostě se bude zase o něco hůře žít,“ posteskla si žena.

„Jednostranné zvyšování nájemného je jen jednou z možností pronajímatele, jak dosáhnout změny nájemného," uvedl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. „Cílem zvyšování není jakkoli omezovat nájemce a pronajímatele při sjednávání dohody o výši nájemného nebo její změny. Cílem je pouze umožnit, aby pronajímatel mohl v průběhu několikaletého přechodného období dosáhnout i v případě absence dohody takového nájemného, které bude do určité míry vycházet z reálných tržních cen nemovitostí. To však v žádném případě nebrání sjednávání nájemného jako ceny v místě a čase obvyklé, která může být odlišná oproti tabulkové,“ dodal Čunek.