Dětským smíchem a zvoněním zvonků na bicyklech ožije opuštěné autocvičiště v Příměticích. Mělo by se totiž proměnit ve funkční a moderní dopravní hřiště. Opuštěný areál se po více než dvaceti letech vrátí ke svému původnímu využití. Na detailech studie spolupracuje s městem Čestmír Vala z Cyklo Klubu Kučera, který se zabývá dopravní výchovou dětí a myšlenku na zbudování podobného hřiště dlouhodobě prosazoval.

Dopravní hřiště v ulici Jindřicha Hořejšího, které slavnostně otevřelo před čtyřmi lety minulé vedení radnice, není dle odborníků na dopravu vyhovující.

Studie zatím reprezentuje záměr radnice, následně nechají představitelé města zpracovat projektovou dokumentaci. Pak bude také jasné, kdy nové hřiště vyroste a kolik bude stát.

„Dopravní hřiště bude určené dětem všech věkových kategorií, mládeži i sportovním cyklistickým nadšencům z celého okresu. Radní schválili stavební program pro multifunkční cyklistický areál. Materiál bude sloužit jako podklad pro zpracování dalších stupňů projektové dokumentace," vysvětlila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Kromě hlavního objektu s učebnami, šatnami i sociálním zařízením studie počítá s garážemi na ukládání kol. K dispozici má být i hřiště pro nejmenší děti s pískovištěm a houpačkami. Zájemci si zahrají interaktivní hry a prostudují panely s dopravní tematikou.

Lepší podmínky

Zlepšení podmínek pro dopravní výchovu ve městě vítá i ředitel znojemské základní školy na náměstí Republiky Zdeněk Mikulič. „Dopravní výchova se prolíná předměty všech ročníků, ale speciálně ji mají v rozvrhu žáci čtvrtých tříd. S dětmi pohovoří instruktoři z autoškoly a žáci si také své schopnosti vyzkouší na hřišti na Jindřicha Hořejšího. Má ale spoustu nedostatků a na nové hřiště se těšíme. Něco podobného ve městě velikosti Znojma chybělo," uvažoval ředitel. Jak dodal, na místě autocvičiště hřiště kdysi bývalo a jezdívaly tam školy z celého regionu.

Jeho slova potvrdil i Čestmír Vala. „Dopravní výchova ve školách od září loňského roku povýšila a učitelé ji budou postupně aplikovat do více předmětů. Dětem je dobré předávat důležité vědomosti zábavným způsobem. Musí se naučit bezpečně se pohybovat v dopravě a tomu funkční dopravní hřiště napomůže," uvažoval Vala s tím, že zpracovávanou studii společně s kolegy připomínkovali a připravují ji již dva roky.

Poučení si při přípravě návrhu vzali právě z nefunkčního hřiště na Jindřicha Hořejšího. „Chybí tam zázemí, dělicí čáry a přechody pro chodce. Neexistuje tam žádná možnost posezení a projektanti nemysleli ani na toalety. Jde pouze o les dopravních značek," zlobil se Vala.

Hlavní náplní budoucího centra bude dopravní výchova a zdokonalování jízdních dovedností cyklistů ze základních škol, k čemuž má posloužit variabilní sestava překážek a prvků. Chybět nebude ani bikepark. Na své si přijdou i vyznavači biketrialu, kteří získají travnatou plochu s překážkami v podobě kmenů, balvanů, skruží nebo železničních pražců.

Areál bude osvětlený a ozvučený. „Počítá se s napojením lokality na městský kamerový systém. Nutná bude i rekonstrukce příjezdových komunikací a prodloužení cyklotrasy a cyklostezky a vybudování parkoviště," doplnila Pastrňáková. Ke studii se ještě vysloví učitelé, zástupci sportovních oddílů, dopravní inspektorát a policisté.