Stranu opouští zcela a výrazně znechucen. „Znojemská ODS není demokratickou stranou, je stranou, která slouží jako vlivový prostředek úzké skupiny lidí, neřku-li jednoho člověka. Pro toto se ujal název politické podnikatelství," uvádí Kovařík v prohlášení na svých internetových stránkách (více na pakovarik.tumblr.com).

Podle něj drží nyní znojemskou stranickou buňku pevně v rukou opět Petr Nezveda s Janem Blažíčkem, tedy bývalí čelní představitelé, kteří se však po neúspěchu v minulých volbách stáhli do politického ústraní, avšak nyní opět znojemskou ODS uchopili.

„Velmi mě překvapilo jednání Petra Nezvedy, který se celé čtyři roky ukrýval před zraky veřejnosti, novinářů i opozice, a těsně před uzavřením kandidátek se nechal jmenovat, nikoli zvolit, na první místo kandidátky ODS ve Znojmě," popsal Kovařík, který znojemské občanské demokraty vedl víc jak rok.

Současný komunální lídr Petr Nezveda i Jan Blažíček nesouhlasí s Kovaříkovým vnímáním znojemské organizace a za jeho odchodem vidí osobní důvody. Jeho poslední prohlášení pak vnímají jako konkurenční boj před volbami. „Je vidět, že si naši političtí konkurenti našli mouřenína, který se nás snaží před volbami poškodit. Je to zcela zřetelné," reagoval Nezveda. Navíc Pavla Kovaříka označil za psychicky labilního. „Je to na to, aby vyhledal odbornou pomoc," dodal Nezveda.

Členskou základnu znojemské ODS tvoří podle bývalého vedení v současnosti asi třicet lidí a za poslední roky se podle Kovaříka potýkala s velkým odlivem členů.

„V ODS tak zůstávají jen staří mazáci, kteří si za roky svého kralování ODS zprivatizovali," dodal Kovařík s tím, že někdejší členové strany, kteří se snažili prosadit jiný názor, než byl názor bývalého vedení v čele s Petrem Nezvedou a Janem Blažíčkem, byli často zesměšňováni a následně vypuzeni ze strany.

Podle Jana Blažíčka, který nyní na volební kandidátce znojemských občanských demokratů zastává třetí místo, je Kovaříkovo vnímání znojemské buňky coby organizace řízené rodinnými klany, zcestné. „Pan Kovařík byl dlouhou dobu náš úzký spolupracovník. O tom, že ve straně jsou i moji rodinní příslušníci, tedy má manželka a můj bratr, což považuji za zcela běžnou věc, věděl a nevadilo mu to. Naopak pan Kovařík za celou dobu nepřivedl do strany jediného člena," reagoval.

Podobně jako Pavel Kovařík vnímá ale znojemskou ODS i politolog Jaromír Příkazský. „Nic moc se v tomto místním sdružení za poslední roky nezměnilo a funguje stále stejně. Tedy několik členů ovládá většinu, neboť jsou to jejich příbuzní nebo kamarádi a zaměstnanci. Jak píše i pan Kovařík, je nemožné do toho jakkoliv proniknout a změnit to," nastínil politolog.