Omezit počet heren ve městě a regulovat množství výherních automatů, známých jako jednoruký bandita, chtějí představitelé měst v celé republice. Od nového zákona očekávají politici snížení kriminality, která vychází právě od hracích automatů. Někteří zákonodárci v něm vidí možnost zmenšení počtu rodinných tragedií, kdy je gambler schopný prohrát auto i dům.

„Obce by rozhodně měly mít možnost regulovat počet hracích automatů tak, aby mohly rozhodnout, zda město bude Las Vegas nebo tiché městečko. Jde ale také o to, jak bude zákon specifikován, aby nemohlo dojít ke korupci při výběru těch, kteří budou herny dál provozovat,“ uvedl poslanec Ladislav Skopal.

Znojmo a jeho okolí, především v blízkosti hranic s Rakouskem, je přitom doslova protkáno hernami a kasíny.

Jen ve městě registruje radnice přes tři sta sedmdesát výherních automatů. Do tohoto čísla ale nespadají takzvané videoautomaty, tedy interaktivní terminály, na který současný loterijní zákon nepamatuje.

Drsnější bandita


„Rozdíl mezi interaktivními terminály a klasickými automaty spočívá v tom, že zatímco u klasických probíhá herní proces v místě, u Centrálního loterijního systému s interaktivními videoloterními terminály probíhá herní proces v centru a k tomuto centru jsou připojeny koncové stanice – terminály,“ vysvětlil Petr Vrzáň z Ministerstva financí. Podle odborníků ale na těchto automatech lze hrát a také prohrát mnohonásobně větší sumy. Nový zákon na terminály, které v republice provozovala jako první společnost Sazka, ale již pamatuje. Starosti s videoterminály mají města a obce.

„Podle současného zákona můžeme regulovat jen klasické výherní automaty, povolování videoterminálů je v kompetenci ministerstva financí,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda. Radnice by ale chtěla své pravomoce rozšířit. „Chtěli bychom především v centru města omezit počet heren, protože kriminalita a další jevy s ní související jsou otřesné,“ upřesnil Nezveda.

Obavy o svoji živnost mají ale někteří podnikatelé, kteří provozují herny s automaty. „Kdyby mi radnice zásadně chtěla omezit počet automatů, nemluvím teď o videoautomatech, ze kterých mám minimální zisk, musel bych si hledat jinou živnost,“ uvedl Jiří Svoboda, který provozuje hernu v centru Znojma.

Videoterminály jsou tedy podle současného zákona mimo kompetence obcí. „Proto uvítáme nový zákon, který se připravuje právě na popud obcí, a potom se problémem určitě budeme zabývat,“ dodal Nezveda.

Městská pokladna získala v loňském roce z výherních automatů více než čtrnáct milionů korun. Peníze z videoterminálů ale do obecních pokladen neplynou.

„Z ostatních her jdou poplatky podle zákona na vymezené účely sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní nebo jinak veřejně prospěšný účel,“ upřesnil Petr Vrzáň.