Konečné slovo budou mít zastupitelé, jež snahu o ocenění lidí, kteří se o město zasloužili, vítají. „Udělování Ceny města Znojma je pozitivní krok. Cenu však bude schvalovat rada a vycházet bude přitom z návrhů rady. Myslím si, že by bylo lepší, kdyby slovo dostali obyčejní a nezávislí lidé, což by podpořilo občanskou společnost. Odpolitizovaní takových cen je v ostatních městech samozřejmostí," netajil rozladění Jiří Ludvík (Změna Znojmo).

Jeho volání o změnu však zůstalo bez odezvy. „Pozměňovací návrh není nutný, návrh může dát přece každý, ale vše je pak v rukou rady," upřesnil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel(ČSSD).

Podle Jakuba Malačky (ČSSD) mohou s návrhem přijít kromě zastupitelů a členů komise rady také občané, spolky či sdružení.

S konkrétním řešením přišel Jiří Kacetl (Pro Znojmo). „K projednání návrhu zřizuje zastupitelstvo pracovní skupinu pro udílení Ceny města Znojma ve složení členů rady města. Navrhuji, že ve skupině by měl každý politický subjekt zastoupený v zastupitelstvu jednoho člena," nastínil možné řešení Kacetl.

Jak dodal, pracovní skupina sbírá návrhy, jedná o nich a dává návrhy směrem k radě a zastupitelstvu. „Rada města tedy něco navrhuje sama sobě," nechápal Kacetl, proč zastupitelstvem jeho pozměňovací návrh neprošel.

„Ukazuje to jen na to, že jakýkoli návrh opozice nemá šanci na úspěch. Šlo přitom o zcela nevinnou věc, skupina má být pouze poradní orgán a nominované osoby pouze doporučuje," uzavřel Kacetl.

Cenu mohou dostat významné osobnosti vždy jednou za rok a návrhy na její udělení přijímá organizační odbor radnice vždy do konce února příslušného roku. Cenu schválí zastupitelé na návrh rady vždy do konce června. Tato cena představuje alternativu ke stávajícímu statutu pro udělování čestného občanství, schválenému v roce 1996.

Čestné občanství uděluje Znojmo poměrně ojediněle. Nyní se stal čestným občanem města sběratel starých fotografií Josef Vlasák. Podle seznamu zveřejněném na webu města se ocenění dočkal v roce 2008 profesor Vladimír Podborský za celoživotní přínos v oboru archeologie.