Předchozí
1 z 8
Další

Letní kino v Tišnově

Brněnsko

Letní kino v Tišnově a letecký pohled na areál.Letní kino v Tišnově a letecký pohled na areál.Zdroj: Jan Cága, Grand Prix ArchitektůAreál Letního kina v Tišnově pochází z počátku sedmdesátých let dvacátého století. Vzniklo v dobách komunistického režimu prostřednictvím akce Z a jeho hlavní stavební části, tedy ocelová konstrukce s parabolickým promítacím plátnem, jeviště, hlediště a promítací objekt, byly před zahájením rekonstrukce a modernizace na hranici životnosti. Ocelová konstrukce je očištěna a staticky doplněna o chybějící prvky. Parabolická promítací plocha je nahrazena plochou rovnou, odpovídající novým audio-vizuálním požadavkům. patří mezo osm projektů z jihu Moravy, které soutěží v Grand Prix Architektů.

Poliklinika Lesná

Brno

Poliklina Lesná v Brně. Soutěží rekonstruovaný interiér.Poliklina Lesná v Brně. Soutěží rekonstruovaný interiér.Zdroj: Vladimír Novotný, Grand Prix ArchitektůRekonstrukce interiéru polikliniky zahrnovala úpravu hlavního vstupu a propojení s dosud oddělenou částí dětských lékařů. Z haly je nově přístupná recepce objektu umístěná do útulné niky vyložené dřevěným obkladem, do kterého je ukrytý průchod do administrativního zázemí. Bylo rozšířeno dětské oddělení, které je průchozí od hlavního vstupu až do původní dětské části. Doplněny byly dvě ordinace, z toho jedna s čekárnou přizpůsobenou dětským pacientům. Poblíž hlavního vstupu je nové zázemí pro matky s dětmi. Přístupnost objektu je zlepšena umístěním druhého výtahu. Navržené materiály interiéru byly zvoleny s respektem k původnímu výtvarnému řešení. O rekonstrukci Deník informoval.

Komunitní bytový dům pro seniory Křenovice

Vyškovsko

Komunitní bytový dům pro seniory Křenovice soutěží jako novostavba. Foto: Radek Ulehla, Grand Prix ArchitektůKomunitní bytový dům pro seniory Křenovice soutěží jako novostavba. Foto: Radek Ulehla, Grand Prix ArchitektůZdroj: Radek Ulehla, Grand Prix ArchitektůStavba je navržena po vzoru tradičního uzavřeného statku, který je pro Křenovice typický. Objekt je převážně přízemní, dvojpodlažní část je orientovaná směrem do ulice a navazuje výškově na budovu sousedního obecního úřadu. Vnitřní atrium je navrženo jako společný prostor pro všechny obyvatele domu. Tady mohou trávit volný čas společně se svými sousedy, povídat si a relaxovat. V domě je umístěno celkově pět dvoupokojových bytů s kuchyňským koutem a dvacet jednopokojových bytů s kuchyňským koutem.

Vinařství Přátelé Pavlova

Břeclavsko

Vinařství Přátelé Pavlova.Vinařství Přátelé Pavlova.Zdroj: BoysPlayNice, Grand Prix ArchitektůBudova se nachází ve vinici na mírném severovýchodním úbočí Pálavských kopců s výhledem do údolí Dyje s Novomlýnskými nádržemi. Splývá s krajinou, zbytečně na sebe neupozorňuje. Zároveň je inspirovaná stavbou jednoduchých stodol. Je navržená s využitím přírodních vlivů. Návštěvníkům je věnovaná jedna degustační místnost s výhledem na hrad a vodní hladinu. Vše ostatní slouží výrobě a skladování vína.

Vinařství Thaya

Znojemsko

Vinařství Thaya ze Znojemska soutěží v kategoriiArchitektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře.Vinařství Thaya ze Znojemska soutěží v kategoriiArchitektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře.Zdroj: Filip Šlapal, Grand Prix ArchitektůNově vznikající zážitkové vinařství v Havraníkách má srdce, které představuje stávající objekt sýpky. Stává se těžištěm celého vinařského komplexu. Z jedné strany je sýpka ohraničena výrobní halou s degustačními sklípky a ze strany druhé technologickou halou s apartmány a ubytováním. Střecha výrobní a technologické haly, která se vznáší nad uměle vytvořeným návrším, je tvořena dřevěnými vazníky a tradiční keramickou bobrovkou.

Park na Moravském náměstí

Brno

Park na Moravském náměstí v Brně soutěží v krajinářské architektuře.Park na Moravském náměstí v Brně soutěží v krajinářské architektuře.Zdroj: Boysplaynice Photography & Concept, Grand Prix ArchitektůParku dominuje centrální plocha s výrazným vodním prvkem a tryskami. Prostor je doplněný o řadu nových technologií a postupů. Kavárna v severní části zakončuje okružní stinné promenády pod staletými stromy, kterým se přizpůsobuje. Střecha je podepřená pouze v jednom bodě a voda z ní stéká do květinových záhonů. Osmimetrová elipsa podpírající střechu objektu ukončuje pohledovou osu viditelnou z centrálního náměstí Svobody. Přes den je téměř neviditelná, v noci se západem slunce se naopak objeví díky světelné instalaci.

Mendelův skleník

Brno

Mendelův skleník v Brně soutěží v kategorii 'rekonstrukce'.Mendelův skleník v Brně soutěží v kategorii 'rekonstrukce'.Zdroj: Laurian Ghinițoiu, Grand Prix ArchitektůNová stavba přímo navazuje na původní skleník v Augustiniánském opatství, kde Mendel prováděl slavné experimenty s hrachem a dalšími rostlinnými hybridy. Historický skleník v sedmdesátých letech devatenáctého století smetla vichřice a dodnes se z něj zachovaly jen základy. Díky kompletně prosklené konstrukci a odkrytým bočním stěnám se stavba otevírá zeleni. Při otevření posuvných stěn se skleník proměňuje na otevřený pavilon.

Kocanda Kravsko

Znojemsko

Projekt řeší druhou etapu proměny areálu bývalé keramičky v Kravsku. Zdroj: BoysPlayNic, Grand Prix ArchitektůProjekt řeší druhou etapu proměny areálu bývalé keramičky v Kravsku. Zdroj: BoysPlayNic, Grand Prix ArchitektůZdroj: BoysPlayNic, Grand Prix ArchitektůProjekt řeší druhou etapu přeměnu areálu bývalé keramičky v Kravsku. Výroba zde fungovala přes sto let, ještě nějaký čas po sametové revoluci. Brzy ji však stihl osud mnoha jiných zastaralých průmyslových provozů – výroba byla ukončena, areál měnil majitele a dlouhodobě chátral. Současní majitelé, kteří z Kravska pocházejí, areál přestavují pro pořádání společenských událostí a zážitkovou turistiku. Část původní fabriky hned vedle komína nově slouží jako recepce a zázemí pro zaměstnance. Do objektu se vstupuje po rampě z probarvovaného betonu. Proměnou prošla i sádrovna a třídírna.