Celkem sedm pamětních schránek ukrytých v nejvyšší báni radniční věže rozpečetili památkáři se současnými představiteli města v polovině září. Po více jak sto let se jim k tomu naskytla příležitost díky rekonstrukci památky. Pouzdra obsahovala dokumenty, pamětní mince, fotografie, dopisy a mnoho dalších předmětů. „Pro mě osobně se jednalo o velký zážitek být u otevírání pamětních schránek. Předpokládám, že další sejmutí bude provedeno za několik desítek let. Jedinečnou příležitost se na ně osobně podívat budou mít nyní i obyvatelé,“ pozval na výstavu starosta města Jakub Malačka.

Celkem šest měděných pouzder různého stáří i velikosti a jednu plastovou dózu otevřeli zástupci radnice, Národního památkového ústavu, městské architektky, historika Jihomoravského muzea ve Znojmě a ředitele Státního okresního archivu Znojmo v pátek 30. září. „Nyní bude proveden odborný soupis a fotodokumentace všech nalezených dokumentů a pamětních předmětů. Do nových schránek přidáme také dokumenty a předměty, které budou svědectvím současnosti,“ dodal a zastupitel města Jiří Kacetl. Poté se schránky vrátí zpět do báně radniční věže.

Setkání s Josefem Somrem v sakristii kostela v Lechovicích bylo pro Marka Venutu (na snímku vlevo) s manželkou nezapomenutelný zážitek.
Josef Somr na Znojemsku: Skromný a sdílný v Lechovicích, natáčel v Mašůvkách

Než se tak stane, mohou si vzkazy z minulosti prohlédnout obyvatelé i zájemci o historii. Výstava začíná ve státní svátek, v pátek 28. října a potrvá do 4. listopadu. Přístupná bude každý den od devíti ráno do pěti hodin odpoledne. Domluvit si mohou i komentovanou prohlídku s Jiřím Kacetlem.