Nesem vám noviny, poslouchejte, nese se centrem Znojma. Na dvě stě lidí nejen poslouchá, ale i zpívá společně s pěveckým sborem žáků znojemské Základní školy Pražská. Pět vánočních koled a známá písnička Vánoce, vánoce přícházejí přiměje mnohé přihlížející podupávat si do rytmu. „Mám moc rád koledy a přišel jsem si zazpívat. Dobře znám Nesem vám noviny a Narodil se Kristus pán," těší se Jiřík Šalamon z Přímětic.

O kousek dál postává dvojice mladých žena a nahřívá si zkřehlé prsty u koše s hořícím dřevem. Vůni dřeva se mísí s charakteristickou vůní vánočního punče a svařeného vína. „Pásli ovce Valaši pri Betlemskom salaši," činí se sbor, a z pódia je slyšet zvučné housle i klávesy.

Lidé si zvědavě stoupají na špičky, aby přes diváky před sebou dobře viděli. „Podívej, támhle je moje spolužačka, zpívá hned v první řadě a je vážně šikovná," ukazuje nadšeně dívka své společnici a tichým hlasem nesměle zpívá.

Před jevištěm se shlukují rodiče a natáčí počínání svých ratolestí na mobilní telefony. „Bude to pěkná památka," pokyvuje hlavou hrdý otec a ukazuje starší dámě v baretu, co právě natočil.

„Je to pěkná akce, koledy k adventu patří, a když zpívají děti, je to obzvlášť milé. Zahřeje to u srdce," ozývá se z vedlejšího hloučku od starších žen.

U kostela

Setmělým prostranstvím před kostelem svatého Josefa v Jevišovicích je slyšet koledy. Zpívají je úplně malé děti s maminkami, ale také žáci tamní základní školy i jejich dědové a babičky, zpívají dokonce představitelé města včetně místostarosty Radomíra Hubatky. Starosta Pavel Málek nezpívá. Ne proto, že by nechtěl, ale soustředí se na focení. „Je tady asi sto lidí a je to moc pěkné. Jsem ráda, že přišli malí i dospělí. Před zpíváním jsme lidem rozdali texty koled, to pro jistotu a také domácí perníčky. Jen je tu trochu tma," usmívá se spoluorganizátorka Anna Fialová.

Dvojice kytaristek už má pěkné zkřehlé prsty. „Tak začneme, ať se nám nerozladí struny," vyzývá kytaristka. A už se zpívá. Kytary doprovází dvojice dívek s flétničkami.

Vánoční zpívání neznělo ve středu jen na Horním náměstí ve Znojmě či u vánočního stromu v Jevišovicích. Přidali se také lidé v Hraběticích, a klienti domova pro seniory v Šanově i domova v Jevišovicích. Celkem se tak do akce s Deníkem Rovnost a Českým rozhlasem Brno zapojilo, ať už zpěvem či jen posloucháním, na pět set lidí ze Znojemska.

Příští rok budeme zpívat opět. A to ve středu 9. prosince 2015.