V poměrně krátkém čase se o jejich úklid postaralo město. „Nechali jsme je odvézt do sběrného dvora. Problém máme často s nepořádkem kolem kontejnerů přímo v městečku. Lidé tam skutečně odloží kdeco," postěžoval si hrušovanský starosta Miroslav Miloš.

Podle reakcí na sociálních sítích si lidé všimli i odložených věcí na silnici ze Šanova směrem na Velký Karlov. „O problému víme a nepořádek uklízíme poměrně často. Snažíme se obyvatele obce dlouhá léta vychovávat a ze současného stavu je mi smutno," naznačil starosta Šanova Petr Škarek. Dodal, že chtějí posílit sběrná místa a některá z nich hodlají přemístit do vhodnějších lokalit.

Velké starosti kvůli nesprávně odloženému odpadu má také ředitel moravskokrumlovské Správy majetku Jiří Čemerka. Problémy s černými skládkami řeší každou chvíli. Nejčastěji lidé nepotřebné věci ukládají u rakšického nádraží, které je bokem a lidé je často k takovým účelům využívají. Pracovníci Správy majetku pak obvykle reagují na hlášení městských strážníků. „Nyní se zvedly ceny za likvidaci odpadu i pneumatik. Než by je lidé odložili do sběrného dvora, nechají je někde na opuštěném místě. Likvidace takové skládky nás stojí řádově tisíce až desetitisíce korun," připomněl Čemerka.

Podobné nepříjemnosti řeší také strážníci a úředníci v samotném Znojmě. Místo, kam lidé často odloží koberec nebo jinou objemnější věc, která již dosloužila, je v Dukelské ulici. „Vedle kontejnerů na separovaný odpad leží často i deset pytlů s různým odpadem. Toto je pak pro město prakticky černá skládka," naznačil Josef Esterka, který je šéfem firmy, jež se ve Znojmě zabývá svozem odpadů. Obyvatelé města mají přitom k dispozici zdarma dva sběrné dvory. „Nelze říct, že by černých skládek kontinuálně přibývalo nebo naopak ubývalo," podotkla mluvčí města Znojma Zuzana Pastrňáková.

Vloni bylo podle statistik v celé zemi na osmnáct set černých skládek. „Jejich existenci lidé nahlašují stále častěji. S problémem nelegálně uloženého odpadu se nejvíce potýká Jihomoravský kraj a Středočeský region spolu s Prahou," uvedl Miroslav Kubásek z iniciativy ZmapujTo.cz.