Jeden z jednadvaceti pekelníků se už mračí z pódia, kde diváky vítá moderátor Milan Jonáš. „Ve Znojmě jsou potřetí, přijeli z Kremže a okolí a uvidíte jich jednadvacet,“ představuje moderátor hlavní aktéry večera. Strašidelná zábava není pro čerty žádná lehká práce. „Za zmínku stojí, že jejich kostýmy krampusů váží od tří kilogramů až do deseti či patnáctí,“ poukazuje Jonáš.

Diváci za chvíli vidí, že nepřeháněl. Za silného rachocení a řinčení se čerti rozbíhají strašit první návštěvníky. V těžkých kožiších a s propracovanými maskami s vysokými rohy či klapající tlamou na hlavách se pohybují docela svižně. Občas se rozběhnou a přiskočí k některému z dětí vykuleně přihlížejících z chodníku.

Prostory černé kuchyně.  Ilustrační foto
Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

S dalšími přihlížejícími čerti vysloveně laškují. „Byly jsme tu s kamarádkami už loni. Těchhle čertů se pořád ještě bojím, ale je to taky zábava, takže se mi to líbí,“ říká studentka Julie Blechová do pištění kamarádek, proti kterým se rozběhl už několikátý z pekelníků. A hned sama uskakuje, když se další z neodbytných čertů vrací se svým škádlením.

Baví se i další diváci. Trasu průvodu jich lemují stovky. „Až mě překvapuje kolik přišlo lidí. Je to dobrá podívaná a docela zábava. I když musím přiznat, že jsem se taky polekal, když šli čerti kolem a jeden na nás zblízka bafl,“ povídá další z mladých diváků Adam Pfeffer.

Zjevný zájem diváků těší Františka Koudelu, šéfa pořádající Znojemské Besedy. „Krampusáky jsme před třemi lety původně pozvali jako určité zpestření programu znojemského adventu, kontakty jsme získali díky našim přátelům z Retzu. Stala ze nich ale obrovská atrakce. Také proto jsme rozhodli, že krampusáci budou v pohybu a projdou stanovenou trasu, aby si je mohli lidé prohlédnout. Jsem rád, že diváků přišlo tolik,“ říká Koudela.

Pochod čertů v Židlochovicích na Brněnsku.
Peklo v Židlochovicích. Městem se prohnalo sto dvacet čertů