ČERVENEC

5.7. (Moravský Krumlov) Nové koupaliště otevřeli v Moravském Krumlově v lokalitě na Sídlišti. Bazén a provozní budovy přišly na třiadvacet milionů korun, dvanáct milionů pokryla dotace, zbytek uhradilo město ze svého rozpočtu. Na koupaliště čekali lidé v Krumlově i blízkém okolí několik desetiletí. Podle starosty Tomáše Třetiny by mohli zájemci využívat plovárnu kvůli vyhřívané vodě i mimo letní měsíce, tedy už od května a ještě i v září. „Uvidíme, jaký o to bude zájem," řekl starosta. Provoz koupaliště vyjde město ročně na půl milionu korun. Personál tvoří tři plavčíci, dvě pokladní a správce. Celodenní vstupné přijde v hlavní sezoně na sedmdesát korun, snížené pak na čtyřicet. Čtyřicet korun zaplatí i ten, kdo bude chtít na plovárnu jen odpoledne.

20.7. (Miroslav) Jednadvacetimi­lionovou dotaci na opravu zámku získala radnice v Miroslavi. Miroslavští plánují opravit jihovýchodní křídlo zámku, kde mají vzniknout v budoucnu výstavní prostory. Plánované opravy mají skončit roku 2015. „Na první etapu oprav jsme tak získali celých pětaosmdesát procent očekávaných nákladů. Z téměř pětadvaceti milionového předpokládaného rozpočtu tedy získáme jednadvacet milionů korun," informoval starosta Miroslavi Augustin Forman. Zámek se radnice pokoušela bez většího úspěchu prodat nebo pronajmout víc než deset let, budova je v havarijním stavu i když se ji město snažilo udržovat. Miroslavský zámek patří podle znojemského památkáře Jana Kozdase k zajímavým objektům už svou nezvyklou původní podobou. „Od většiny hradů a tvrzí v regionu se liší tím, že býval původně vodní tvrzí, kterou chránil zejména umělý, vykopaný vodní příkop. A ačkoliv je velmi nevděčné a těžké takové památky nějak kastovat a třídit, o miroslavském zámku lze říci, že tento goticko-renesanční objekt patří na Znojemsku k těm prvořadým, pokud jde o jejich historickou hodnotu," řekl památkář.

22.7. (Znojmo) Policisté dopadli šestatřicetiletého padělatele diplomů a vysvědčení ze Znojemska, který sám sebe povýšil na inženýra a titul si nechal zapsat do občanského průkazu. Padělky prodával za dvacet až osmdesát tisíc korun. Kriminalisté jej v Praze dopadli tak, že si u padělatele objednali zfalšované diplomy. Padělatel prodával falešné diplomy již od roku 2008 a policisté následně vyšetřovali jeho odběratele, kterým hrozil až tříletý trest.

31. 7. (Krhovice) Mladý muž zavraždil v Krhovicích svou partnerku a matku dvou dětí. Šestatřicetiletý David K. nožem zaútočil na ženu po té, co si přijela pro své nezletilé děti. Když utíkala z domu, kde ji útočník napadl, snažili se ji zachránit dva místní muži. Bohužel, napadená svých zraněním podlehla. Den po vraždě partnerky policisté násilníka obvinili. „Kriminalisté den po spáchání skutku obvinili ve středu zadrženého šestatřicetiletého muže z trestného činu vraždy. Za to mu hrozí dvanáct až dvacet let odnětí svobody. „Budeme dávat podnět k vypracování návrhu na vzetí do vazby, o které rozhodne soudce Městského soudu v Brně," informovala krajská policejní mluvčí Petra Vedrová. Podle informací, které redakce Deníku získala, měl muž v minulosti psychické problémy. „Pokud vím, byl i na léčení. Pamatuji si jej jako pojišťováka. Vím, že to byl gambler a topil se v dluzích," řekl Deníku muž, který si nepřál být jmenován. Redakce však jeho jméno zná. Zaskočeni tragickou událostí byli sousedé v Krhovicích včetně tamního starosty Martina Majora. „Slyšel jsem od lidí, že ten útočník měl amok. Dva chlapi na něj poté, co zaútočil na svoji partnerku, museli skočit, aby ho zklidnili. Prakticky jej neznám. Bydlel tady krátce poté, kdy jeho příbuzní ten dům koupili," naznačil starosta Krhovic. Jak dodal, podobnou událost si v Krhovicích dvacet let nepamatuje.

SRPEN

7. 8. (Vranov nad Dyjí) Na vranovské přehradě utonul osmašedesátiletý rekreant. „Kolem půl jedné zavolala na linku 112 žena z vranovské pláže, že postrádá svého manžela, který se šel vykoupat do přehrady. Zprávu jsme předali policistům z vranovského oddělení, kteří jeli prozkoumat hladinu na člunu. Mezitím byl již muž vytažen z vody a záchranáři se jej pokoušeli na břehu oživovat," popsala polední drama na přehradě mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová. Téměř hodinové úsilí hasičů a záchranářů přivést muže k životu bylo již marné. Na vranovské přehradě šlo letos o druhý případ utonutí, v květnu našel smrt na opačné straně jezera u Bítova osmadvacetiletý muž z Prahy.

12.8. (Znojmo) Bývalý tajemník znojemské radnice Vladimír Krejčíř čelí dalšímu obvinění. Týká se zneužití pravomoci a sjednání výhody při veřejné zakázce, k čemuž mělo dojít v období 2009 až 2010. Podle obžaloby šlo o nákup vozidel pro Centrum sociálních služeb. „Ano, v této věci jsem již podal obžalobu," potvrdil Deníku znojemský státní zástupce Antonín Chaloupka. Případem se bude zabývat znojemský soud, podle Chaloupky hrozí extajemníkovi až pět let vězení. Už v závěru února vyměřil přitom brněnský krajský soud Krejčířovi rok vězení a stotisícový trest za zpronevěru a podvod. Zúčastněné strany se odvolaly a věc bude řešit Vrchní soud v Olomouci. Krejčířovi původně hrozilo až dvanáctileté vězení. Obviněn byl totiž z trestných činů přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Spolu s ním čelilo obžalobě z toho, že jej upláceli, sedm zdejších podnikatelů a jednatelů firem.

19.8. (Znojmo) Zastupitelé schválili opravu veřejných záchodků a nad nimi stavbu kiosku u Komenského náměstí ve Středním parku ve Znojmě za 11 milionů korun. Stavbu kritizovala opozice, památkáři i Okrašlovací spolek pro vzhled i nehospodárnost celého projektu. Plány jsou starší než tři roky a nyní již uplynuly lhůty pro možné odvolání. Záměr pro jeho nákladnost minulé vedení radnice odložilo.

22.8. (Znojmo) Znojemský Střední park je po měsících oprav znovu otevřený. Po čtyřech měsících zmizely ploty vymezující staveniště. Moderní mobiliář, dvě aleje a tři cesty vysypané štěrkem vyvolaly mezi lidmi smíšené reakce a obavu nad pokračující revitalizací Dolního parku. Park, který začal vznikat roku 1804 ztratil ve střední části svou historickou podobu. Se smíšenými pocity se do nového parku dívá Irena Veselá z nedaleké prodejny. „Na podívání je to hezké. Ale protože mám park doslova pod okny, musím říct, že práce trvaly nehorázně dlouho. A přijde mi naprosto nesmyslná cesta vysypaná jemným štěrkem. Stačila první průtrž mračen a už v ní voda vymlela stružky," uvažovala Veselá. Přidala připomínku k nové podobě parku i jeho mobiliáři. „Dala bych přednost tomu, aby park, ale i celé Komenského náměstí, byl laděný víc do starobyla. Líbily by se mi klasické fortelné lavičky, nevím proč tu jsou tyhle moderní prvky. Jsem ještě velmi zvědavá, jak budou vypadat nová světla," dodala. Výsledek se naproti tomu líbí zastupiteli Oto Maškovi. „Park je pěkný a až všechno ještě trochu povyroste, bude to ještě hezčí," přiblížil své první dojmy zastupitel a někdejší radní. „Viděl jsem projekt, už když se před lety připravoval. Moderní pojetí se mi líbí, hodí se sem," pochvaloval si Mašek, který zasedal v radě v minulém volebním období, kdy město dokončovalo projektovou přípravu revitalizace parků.