Nejdříve uctění památky obětí pondělní střelby v ostravské poliklinice, pak sborový zpěv vánočních koled. Tak vypadal po šesté hodině podvečerní středeční advent na čtrnácti místech Znojemska. Víc než tisíc lidí se zúčastnilo celorepublikové akce Česko zpívá koledy.

Hrdí rodiče vystupujících dětí ze základní školy v Pražské ulici i lidé, kteří mířící za vánoční atmosférou a vůní punče a svařáku, plnili už před šestou večer znojemské Masarykovo náměstí. Koledy s Deníkem jich zpívalo přes dvě stě. „Jsem tu poprvé, zpívají mi tam děti, tak si poslechnu koledy a užiju trochu vánoční atmosféry, líbí se mi tu,“ řekla Alice Mikulíková.

Ilustrační foto.
Změna poplatků za psy: konec úlev pro zvířata s mikročipem nebo z útulku

Ze stejného důvodu se vrací na náměstí už poněkolikáté Pavel Svoboda s manželkou. „Chodíme už pravidelně, ve sboru zpívá nás syn. Je to příjemný večer, dáme si svařák, poslechneme koledy,“ konstatoval Svoboda.

Další návštěvníci měli ve Znojmě zastávku na výletě. „Vánoční trhy se nám líbí, proto jsme se dneska zastavili ve Znojmě a přišli poslechnout koledy a užít trochu atmosféry. Zítra se pojedeme podívat na vánoční Vídeň, jedu tam poprvé, tak jsem zvědavý. Ve Znojmě jsme poněkolikáté, ale v adventu poprvé,“ svěřil se Jiří Vokáč z Hořovic u Berouna.

Znojemští strážnící v noci klidnili čtveřici mladých opilých výtržníků.
Ukopli koš a hodili ho do altánu. Podívejte se na řádění opilých v centru Znojma

K akci Česko zpívá koledy se letos poprvé připojili obyvatelé Kravska. „Tento projekt se mi líbí, sdružuje lidi. Chtěla jsem zpívání vyzkoušet i u nás. Před zpíváním jsme navíc měli vánoční jarmark,“ naznačila starostka Kravska Alena Vyskotová.

Online reportáž

Ve středu se zpívalo nejen na náměstích či v domovech důchodců. Už popáté zpívali obyvatelé znojemské příměstské části Hradiště v tamní Hospůdce u Alky. „Zpívalo nás asi čtyřicet. Převažovali dospělí, devítiletá harmonikářka Julča nás u několika koled doprovázela na harmoniku,“ řekla majitelka hospůdky Alena Lichá.