Hned tři případy vloupání do rekreačních objektů šetří od víkendu policisté na Znojemsku. Sezona vykradačů rekreačních objektů naplno začala.

„Pachatelé krádeží vloupáním si rádi vybírají především odlehlé nezabezpečené objekty, ke kterým se dá dobře zajet autem,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Policie zároveň majitele chat upozorňuje, že není v jejích silách uhlídat všechny objekty. Starost o jejich zabezpečení musí mít sami majitelé.

Zřejmě ještě v pátek se do rozestavěné chatky na Kuchařovické ulici ve Znojmě vloupal zatím neznámý pachatel a odnesl si odsud větší množství elektrického i ručního nářadí. Nepohrdl třeba ani roubovacím nožíkem či ruční pilou, které sebral z nedaleké kůlny. Poté ještě navštívil kůlnu v sousední zahradě, kde ukradl sekačku. Ve všech třech budovách způsobil škodu za téměř osmnáct tisíc korun.

Do rekreační chaty u vranovské přehrady vlezl bez pozvání neznámý pachatel v sobotu. Nic sice neodnesl, rozbitím oken ale způsobil škodu dva tisíce korun. Za to mu hrozí vězení až dva roky.

O den později si rovněž chatu na Vranově vybral za svůj terč další lupič. Ten z ní odnesl věci za devět tisíc korun, mimo jiné kytaru, dalekohled či rádio.

Dvakrát vykraden


Svoji smutnou zkušenost s vykradenou zahradní chatkou má Libor Krutiš. Zloději jeho zahradní domek navštívili v krátké době hned dvakrát.

„Ukradli nám elektroniku, plynovou bombu a hvězdářský dalekohled,“ svěřil se Krutiš. Podle jeho slov ale větší škodu způsobili, když se do domku pokoušeli dostat. „Úplně zničili dvoje dveře, přestříhali drátěnou mříž na okně a to také rozbili. Navíc udělali obrovský nepořádek uvnitř chatky,“ vypočítal Krutiš.

Když dal vše do pořádku, zloději chatku vykradli znovu. „Tak jsem nainstaloval zabezpečovací techniku, ale ani ta není všemocná,“ uvedl.

Sám hovoří o tom, že jej deptala spíš morální škoda než několikatisícová škoda na majetku. „Když jdete na zahradu s myšlenkou na to, jestli není zase vykradená, psychice to rozhodně nepomáhá,“ uzavřel Krutiš.

Policie každoročně eviduje desítky případů vloupání do chat a zahradních domků.

„V roce 2004 se stalo sedmdesát případů, z nichž se podařilo objasnit jen devět. Další rok bylo vykradeno osmdesát objektů, v sedmadvaceti případech jsme zloděje chytili. V loňském roce jsme zaznamenali třiapadesát případů a za devět měsíců letošního roku zatím čtyřiadvacet,“ vypočítala Drahokoupilová.

Policejní experti předpokládají, že do konce roku se toto číslo ještě výrazně zvýší. V rámci prevence doporučují, aby si majitelé chat určitě nechali svůj majetek pojistit.

„Důležité je také nevystavovat na odiv majetek neznámým lidem, pořídit si fotografie předmětů v chatách, případně poznamenat výrobní čísla elektroniky,“ upřesnila mluvčí policie.

Zkušení chataři si cennější věci na zimu odvážejí domů.

Nejčastější případy vykradených chat zaznamenávají policisté na Znojemsku v okolí vranovské přehrady, na Bítovsku či v okolí Jevišovic. Lákavé jsou také zahrádkářské kolonie kolem Znojma.