„Nemocnost malých dětí je tady hluboce pod průměrem. Jediné, v čem má Znojemsko prvenství, je počet nemocných důchodců. Ten je dvakrát vyšší než v ostatních okresech,“ řekla Renata Vaverková, vedoucí odboru epidemiologie pro Jihomoravský kraj.

Vysvětluje si to tím, že je tu pravděpodobně malý počet lidí očkovaných proti chřipce. Nebo také tím, že jsou zde lidé ve věku nad šedesát let zvyklí okamžitě chodit k lékaři.

Podle jejích slov je nízký počet nemocných v produktivním věku i proto, že většina nemoc přechází, nebo si na vyležení bere dovolenou. Nemocenská je od začátku letošního roku hůře placená.

„Lidé v produktivním věku nemoci velmi často přecházejí a k lékaři přijdou až s komplikacemi.V případě, že si na vyležení vezmou dovolenou, zůstanou doma na paralenu a chřipku neléčí,“ dodala Vaverková. Tím ovšem dobu léčby prodlouží. „Nejlepší je hned v začátku zůstat doma a onemocnění řádně vyležet. V akutním stadiu doporučuji snižovat teplotu a pít dostatečné množství tekutin,“ doplnila Vaverková.

Před chřipkou se dá chránit zdravou výživou a dostatečným přísunem vitamínů. „Nemoc se přenáší i fyzickým kontaktem, proto je velmi důležité dodržovat hygienu a pravidelně si umývat ruce,“ vysvětlila Vaverková.