„Nápad na zápis vzešel od nás z firmy. V souvislosti s opravami vinice totiž bádáme v historických materiálech a zjištěné skutečnosti nás na myšlenku přivedly. Navíc, všechny významné vinařské země mají viniční tratě v seznamu památek UNESCO zapsané," přiblížil ředitel společnosti Znovín Znojmo Pavel Vajčner s tím, že podporu a pomoc této myšlence vyjádřil při své sobotní návštěvě premiér Bohuslav Sobotka.

„Čeká nás složitá administrativa a splnění řady podmínek. Nyní jsme teprve na začátku. I kdybychom se dostali do dlouhé řady čekatelů, pro turismus na Znojemsku to bude důležitá skutečnost. Podle mých informací by menší celky mohly mít větší šance na zápis," netajil optimismus Vajčner.

Jak doplnil, další podrobnosti musí doladit také s Národním parkem Podyjí, na jehož území vinice leží. „Šobes je navíc jediná vinice, která má v České republice označení původu," zdůraznil jedinečnost vinice Šobes šéf Znovínu Znojmo.

Výjimečná v Evropě

Odborník na marketink a cestovní ruch Pavel Kovařík snahy vinařů vítá. „Je to pozitivní snaha a v případě uspění by se počet turistů zněkolikanásobil. Zápis v seznam památek UNESCO by totiž přilákal i ty zahraniční. Nabízí se ale úvaha, jakou kapacitu lidí území má," zamyslel se Kovařík.

Památky UNESCO
Historické centrum v Telči, Praze, Českém Krumlově a Kutné Hoře, poutní kostel na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou, Lednicko-valtický areál, Vesnická rezervace v Holašovicích, zahrady a zámek v Kroměříži, zámek a zámecký areál v Litomyšli, sloup Nejsvětjší Trojice v Olomouci, vila Tugendhat v Brně, židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči

Šobes má pověst jedné z nejlepších vinařských poloh dokonce v celé Evropě. Révu pěstují vinaři v kopci v terasách. Podmínky pro pěstování vína jsou podobné jako v okolí Rýna nebo francouzské Rhôny. „Réva roste v nízké nadmořské výšce na jižním svahu. Okolní lesnaté kopce ho chrání před větrem a také před škůdci. Vína jsou aromatická i díky kamenité půdě. Přes den nasává sluneční teplo a v noci je vyzařuje,"objasnil již dříve Luboš Cholasta ze společnosti Znovín. Asi na dvanácti hektarech vinaři pěstují odrůdy Ryzlink rýnský a vlašský, Rulandské bílé a šedé, méně Pálavu či Sauvignon.

„Být zapsán do Seznamu světového dědictví znamená stát se členem vysoce prestižního a elitního klubu," uvedl na webu tajemník pro kulturní záležitosti UNESCO Michal Beneš.

O zápis Znojma do seznamu památek UNESCO usilovalo již před šesti lety minulé vedení radnice. Bohužel, podobně starobylá města s jedinečným historickým jádrem už v UNESCO zapsaná jsou.

To byl možná důvod, proč se Znojmo na prestižní seznam nedostalo a nepomohlo ani poukazování na napojení středověkého centra na Národní park Podyjí.

UNESCO je jednou ze čtrnácti mezistátních odborných organizací OSN. Česko patří hustotou pokrytí památkami UNESCO k nejvýznamněj­ších zemím.