Výchova malých dětí v přírodním prostředí Chvátalovou oslovila už během studií v úplně jiném oboru. „Vystudovala jsem ekonomickou školu, ale už během studií jsem viděla, že tímhle směrem asi nakonec nepůjdu. Lesní školky se mi líbily, potom do jednoho lesního klubu chodil i můj syn a viděla jsem, jak jsou děti šťastné, když mohou běhat po venku, nikdo na ně nekřičí a mohou běhat po kládách nebo si hrát s kusem klacku,“ líčí své zkušenosti třicetiletá koordinátorka vznikajícího lesního klubu.

Začít pracovat na založení klubu se rozhodla loni. „Ze Znojma pocházím, ale bydleli jsme v Brně. Teď se do Znojma vracím a protože tu žádná lesní školka není, řekla jsem si, že ji zkusím založit. Pomáhá mi několik kolegyň a kamarádek. Jedna nyní píše příslušné dokumenty, dvě se budou starat o děti v klubu. Říkáme jim průvodkyně, protože děti doprovází jejich dnem,“ dodává Chvátalová.

Mladí valtrovičtí hasiči s technikou sboru, cisternou Škoda a přepravním autem.
Valtrovičtí hasiči slaví 120 let, sází na mladé

Jak dodává, chystaný klub bude mít denně místo pro patnáct dětí. „Začít chceme v září, na šestnáctého května připravujeme zápis. Sama jsem zvědavá, jaký budeme mít ohlas, s některými maminkami jsme už v kontaktu,“ říká Chvátalová.

Do léta by měl mít klub hotový své hlavní sídlo. „Úspěšně jsme se zapojili do městského programu, díky kterému jsme získali peníze právě na postavení jurty. Používá ji mnoho školek, protože je to jedna z nejjednodušších variant pro jejich zázemí,“ vysvětluje Chvátalová.

Děti budou nejvíce času trávit venku. „Na zahradě u jurty se sejdeme, pak vyrazíme do lesa, kde budeme až do oběda, na který se vrátíme do jurty. V ní pak si děti odpočinou a odpoledne budou zase skotačit venku,“ nastiňuje svá plány zakladatelka lesního klubu.