Pětatřicetiletá Martina Procházková loni touto dobou uklouzla ve Znojmě na chodníku a narazila si kostrč. „Bylo to hned na začátku zimy a neměla jsem ještě vytrénovanou chůzi na ledě. Naštěstí bolest po dvou dnech zmizela, tak jsem to nijak dál neřešila," popsala. Letos má zatím spolu s ostatními Znojemskými klid. Náledí zdejší chodníky ještě nepotrápilo.

V současnosti nastupující mrazivé dny na jihu Moravy ale co nevidět začnou prověřovat čtvrtou zimu platný „chodníkový" zákon. Ten ukládá městům povinnost postarat se i o chodníky, které dřív uklízeli lidé žijící v blízkých domech.

Některá města a obce se chystají sypat chodníky hned, jiná využijí krajních možností zákona.

Lidé zranění na chodnících se pak stále častěji hlásí o náhradu škody na zdraví. Znojemský městský úřad nemusel letos řešit ještě žádný úraz nastupující zimy. Podobně jako v minulých letech jsou ale úředníci už nyní připraveni na lidi, kteří uklouzli a zranili se pádem na chodníku, jehož je město majitelem.

I kvůli nim si město platí pojistku ve výši 148 tisíc korun ročně.

„Sumu za pojištění odpovědnosti za pád na chodnících nelze přesně vyčíslit. Spoluúčast města při takové pojistné události je ale 750 korun. Zbytek vyčíslené částky zaplatí pojišťovna," přiblížila praxi mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

V roce 2010 řešilo Znojmo osmnáct pojistných událostí souvisejících s pády na komunikacích v zimním období. Loni bylo takových případů osm.

V současné době je již ve Znojmě vyhlášena zimní pohotovost. Znamená to, že připraveny okamžitě vyjet jsou všechny stroje pro zimní údržbu a nachystány jsou i zásoby posypového materiálu.

Plán zimní údržby zůstává ve Znojmě stejný jako v minulých letech. Znamená to, že veškeré chodníky musí být uklizeny maximálně do dvanácti hodin od výjezdu mechanismů po vzniku náledí nebo po skončení sněžení.

Loňská zima byla co do množství napadaného sněhu mírnější. Firma, která pro Znojmo zajišťuje úklid, měla tedy v tomto ohledu méně práce. Ani letos zatím nemusela její auta s pluhy a posypovým materiálem ve Znojmě vyjíždět. „Pokud ale nepadá sníh, pokračujeme v čištění města. Nejde o klasické blokové čištění, ale o průběžné udržování pořádku na komunikacích," nastínil šéf znojemské úklidové firmy .A.S.A. Eko Josef Esterka.