Mezi městy se liší také sankce nepozorným řidičům. Zatímco ve Znojmě si musí zapomnětlivci připravit bezmála tři tisícovky za odtah, v Břeclavi a Hodoníně platí pokuty v řádech stokorun. „Vím, že po zimě je nutné ulice uklidit. Jen občas a v pozdějších termínech se mi zdá, že stroje zametají zejména ve Znojmě zcela čisté silnice. Možná by šlo termíny a plány nějak uzpůsobit tomu, jak jsou ulice znečištěné," vzkázal představitelům radnice obyvatel Znojma Jaroslav Novotný.

Rozpis blokového čištění je k dispozici na webu města po celý rok. „Termíny jsou připravené přehledně na delší dobu dopředu tak, aby si každý mohl v dostatečném předstihu zjistit, kdy se bude čistit právě jeho ulice. Město má zákonnou povinnost vrátit odtažené auto na původní místo, a tak odtah auta vyjde na 2662 korun," sdělila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Jak při čištění řeší města parkující auta
Břeclav: v roce 2016 evidovali strážníci 39 přestupků, řidiči dostali na auta 26 „botiček", 77 % případů řešili strážníci pokutou 300 až 500 korun,odtažené auto nebylo žádné
Hodonín: Strážníci na auto umístí „botičku", přestupek řeší domluvou či pokutou, auta nenechávají odtáhnout, za 3 měsíce jde zpravidla o desítky případů
Znojmo: za uplynulý rok odtáhla specializovaná firma 477 aut, jeden odtah přijde řidiče na 2 662 korun

Aplikaci pro řidiče, která nabídla informace o plánovaném čištění s dostatečným předstihem a vše odeslala na e-mail zaregistrovaného zájemce, měli před časem k dipozici řidiči právě ve Znojmě. Letos ale budou muset lidé kvůli bezpečnému parkování a hrozícímu odtahu sledovat pouze web města. Důvodem je velká pracnost a časová náročnost při zadávání informací. „Zpracování dat je velmi pracné zejména proto, že údaje, které formou tabulky na webu poskytuje radnice, nejsou uživatelsky příjemné. Velmi špatně se s nimi pracuje. Některá města přitom podobné projekty, jako byl ten náš, podporují a aktivně sama nabízejí otevřená data," kritizoval podnikatel Pavel Kovařík.

V Břeclavi začíná blokové čištění ulic v dubnu. „Každý blok necháme čistit vždy jednou za rok. Lidé se o termínech dozví pohodlně a s předstihem prostřednictvím webu města, zpravodaje nebo Facebooku," informoval mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Podobně také v Hodoníně vyčistí město po částech a do jednotlivých ulic zavítají čisticí vozy vždy jednou za rok. „Frekvence se jeví jako dostačující. Letos začínáme třetího dubna a končíme třicátého června. Dopravní značení do ulic rozmístíme vždy týden dopředu," sdělil mluvčí hodonínské radnice Ivo Cencinger

Pokud v ulici zůstane zaparkované auto, čistící technika ho objede. „Auta neodtahujeme zejména kvůli složité legislativě i podmínkám. Město navíc nemá vlastní odtahovou techniku," přiznal Cencinger.