Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co stálo za epidemií v nemocnici? Hygienici stále neví

Znojmo – Odpovědi na otázku, co stálo za jejich střevními obtížemi, se sto šedesát nakažených lidí stále nedočkalo. Hygiena i nemocnice stále čekají na laboratorní rozbory. „Výsledky budou známé pravděpodobně v pondělí odpoledne," podotkl ředitel Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

11.9.2015 3
SDÍLEJ:

Co stálo za epidemií v nemocnici? Hygienici stále neví.Foto: DENÍK/Vojtěch Smola

Nově nakažení se již neobjevili. „Žádní lidé naštěstí nově potížemi netrpí," sdělila mluvčí znojemské nemocnice Marcela Půčková.

Epidemie vypukla mezi nemocničním personálem v noci z úterý na středu. Trávicí obtíže tehdy mělo sto šestnáct lidí. „Potíže měly pozvolný průběh, nikdo nemusel být hospitalizovaný ani neskončil na kapačkách. Ve středu se stav nakažených výrazně zlepšil," podotkla Půčková.

Oproti původním odhadům se během čtvrtka počet lékařů, sester a dalšího personálu, kteří trpěli střevními potížemi, zvýšil. „Konečné číslo je sto čtyřicet. Důvodem tohoto upřesnění je směnný provoz, nemocní doteď netušili, že jsou součástí nějaké epidemie," přiblížila mluvčí kraje Eliška Holešinská Windová.

Jak Deník zjistil, epidemie se nedotkla jen nemocničního personálu. Stejné potíže měly ve stejnou dobu také dvě desítky zaměstnanců mezinárodní společnosti Tamura, která ve Znojmě sídlí a ze znojemské nemocnice obědy odebírá. „V podstatě kolabovala výroba. Kolegové volali do práce, že mají bolesti břicha, průjem a teplotu," řekla jedna ze zaměstnankyň.

Mluvčí nemocnice upřesnila, že kromě Tamury nedodává jejich jídelna obědy do žádné další firmy ve Znojmě. Zdůvodnila také, proč se obtíže zcela vyhnuly pacientům nemocnice. „Jídelna má na výběr vždy čtyři jídla a pro zaměstnance je určeno jedno z nich. Je to strava, která není určená pro transport v boxech pro pacienty," podotkla Půčková s tím, že v žádném případě to neznamená, že by personál jedl jiná či hodnotnější jídla.

Jídelna nyní běží za zvýšeného dozoru hygieniků a vyšetřením prošel i veškerý personál kuchyně.

Autor: Ilona Pergrová

11.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

V kůži archeologů. Lidé si vyzkouší práci s detektorem kovů

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO
7

Vnuk Alfonse Muchy neuspěl s odvoláním. Epopej patří Praze

Někteří lidé chtějí, aby sommelieři běhali v kroji, usmívá se Babisz ze Salonu

Valtice /ROZHOVOR/ – Překvapení? Mírné. Hlavní sommelier Salonu vín sídlícího na zámku ve Valticích Marek Babisz je přesvědčený o síle a kvalitě místa, kde lze ochutnat nejlepších sto vín každého roku. Proto ho triumf v soutěži Top vinařský cíl České republiky nezaskočil. „Jsme kvalitním turistickým cílem, proto jsme ve skrytu doufali, že bychom vyhrát mohli,“ říká Babisz v rozhovoru.

Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Jižní Morava - Skutečně teplý podzim si v aktuálních dnech užívají Jihomoravané. Maximální denní teploty se budou až do neděle šplhat ke dvaceti stupňům Celsia. Meteorologové na jižní Moravě ve čtvrtek naměřili na třech místech nejvyšší teploty za posledních šestapadesát let.

Na Žižkov dřív. Nesmíme zápas prostát v koloně, hlásí Znojmo

Znojmo – Zatímco znojemští fanoušci, kteří pořádají výjezd, si v neděli ráno hodně zkrátí spánek, fotbalisté Znojma zamíří k duelu dvanáctého kola Fortuna národní ligy na Žižkově s předstihem o den dřív. Tradiční výkop na stadionu Viktorie čtvrt hodiny po desáté dopoledne je totiž pro přesun až od rakouských hranic rizikový. „Kolikrát nevíte, jestli do Prahy vůbec dojedete. Jedeme předem, což je jistota, že zápas neprostojíme v koloně na dálnici,“ zmínil znojemský obránce David Helísek.

AKTUALIZOVÁNO

Ovoce balí do plastů a ničí tím přírodu, diví se rodiče nad zdravými svačinami

Jižní Morava – Když Jana Hamšíková z Břeclavi před pár dny zahlédla na internetu snímek zachycující ovoce zabalené v plastu, zarazilo ji to. A nebyla sama. Příspěvek na sociální síti týkající se celostátního projektu Ovoce a zelenina do škol rozproudil debatu, zda zdravé svačiny pro děti nepředstavují zbytečnou ekologickou zátěž. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení