„Řemeslníci nyní vytváří pro obě nové expozice mobiliář, část už je hotová. Předpokládám, že na přelomu května a června obě výstavy připravíme, abychom je mohli návštěvníkům představit v letošní hlavní sezoně," sdělila ředitelka muzea Vladimíra Durajková s tím, že náklady na pořízení a instalaci dosáhnou zhruba čtvrt milionu korun.

Podzemní vězeňské kobky a mučírnu vytvoří pracovníci muzea ve sklepení starého hradního paláce. „Budou tam figuríny nešťastných vězňů, čekajících, až se jich chopí kati, skřipec a různé další mučicí nástroje," popsal historik muzea Jiří Kacetl, který expozice připravuje.

Méně pochmurnou výstavu najdou návštěvníci Cornštejna v druhém sklepení. „Sklep pod novým palácem je větší a světlejší, proto tam umístíme hradní spižírnu a místnost, kde trávila svůj čas hradní posádka. Hosté uvidí vinařské sudy, hrubý stůl, u kterého zbrojnoši jedli a hráli v kostky, zemi pokryje sláma," přiblížil Kacetl. Jak naznačil, nové expozice možná využijí i soubory, které na hradě budou vystupovat v rámci tradičního kulturního léta.